Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Διανύουμε το τρίτο 24ωρο της νέας κρίσης που η Άγκυρα δημιουργεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την έκδοση navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι ισορροπίες, με την Ελλάδα να παραμένει σε επιφυλακή, εκτιμώντας ότι αύριο, 24 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και η μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά και ημερομηνία κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης που ο Ερντογάν θέτει εν αμφιβόλω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βγει το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis και να κινηθεί νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που με την παράνομη NAVTEX έχει δεσμεύσει.

Έχοντας αυτό κατά νου, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», αλλά και του τουρκικού στόλου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εξακολουθεί να κινείται με πορεία νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περίπου 25 πλοία, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.

Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, που παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις, με την γραμμή της κυβέρνησης να είναι ότι πρέπει να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις η ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την απέναντι πλευρά, ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης. Ψυχραιμία και λίγα λόγια λοιπόν, παρότι η Ελλάδα είναι ετοιμη για παν ενδεχόμενο και το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει μια σειρά από σχέδια και αναμένει τις τουρκικές ενέργειες για να δει πως θα αντιδράσει.

Προκλητικός ο τουρκικός Τύπος

Σημειώνεται δε, πως ενώ το Ορούτς Ρέις παραμένει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Αττάλειας, ο τουρκικός τύπος μιλά για ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει ότι Με 15 πολεμικά πλοία, ντρόουνς και μαχητικά F16 κατέβηκε η Τουρκία ενώ τα τουρκικά μαχητικά έκαναν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω στο Καστελόριζο. Γενικότερα το κλίμα που δίνουν για τα τεκταινόμενα είναι πολεμικό, κάτι το οποίο η Ελλάδα δεν ακολουθεί, ούτε σε σχέση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης, αξιωματικών του στρατού η ακόμη και των μέσων ενημέρωσης.

Δεδομένη είναι και η προπαγάνδα που οι Τούρκοι επιστρατεύουν στην ένταση. Γενικότερα ισχύει αυτό που λέγαμε και χθες. Η έκκληση δηλαδή να μην αναδημοσιεύουμε ειδήσεις που δεν είναι επίσημα επιβεβαιωμένες, όπως η χθεσινή που έκανε λόγο για αποχώρηση του τουρκικού στόλου και αναγκάστηκε το ΓΕΕΘΑ να διαψεύσει και να τονίσει ότι η κατάσταση εκεί παρέμενε αμετάβλητη.

Σήμερα στο μεταξύ συνέρχεται και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για να αποφασίσει για τις προαγωγές των στρατιωτικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλά σίγουρα θα συζητηθεί και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς και τα όσα αποφασίστηκαν στο τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας χθες, το οποίο τόνισε την αποφασιστικότητά της Άγκυρας στην Κύπρο, να μην επιτρέψει προσπάθειες χωρών να αγνοήσουν την ύπαρξη των Τ/κ και τα δικαιώματά της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα , τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο». Σε σχέση με την ένταση που προκλήθηκε με την Ελλάδα για την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες νότια του Καστελόριζου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχολίασε ότι το Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από τις ελληνικές. Αυτό καθιστά «τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα με βάση νησιά, μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις δικαστηρίων».

Πολλές και οι κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα

Η Αθήνα παράλληλα με τα τεκταινόμενα συνεχίζει την διπλωματική προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος, με τελικό στόχο τις κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας. Πέρα από την ενημέρωση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά χθες βράδυ και με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε στην εξουσία.

Σήμερα ανοίγει κύκλο ενημέρωσης και των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις, ενώ Ελλάδα και Κύπρος είναι σε διαρκή επικοινωνία προχωρώντας σε συντονισμό της δράσης τους. Αλλά και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας προβαίνει σε διπλωματικές ενέργειες. Χθες μίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, αφού και το Κάιρο επηρεάζεται από πιθανές σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, σε μια περιοχή όπου φτάνουν και τα όρια των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου. Ενώ εξαιρετικά μεγάλης σημασίας θα είναι και τα όσα θα δηλώσει για το ζήτημα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Η Λευκωσία πάντως αναμένει νέα, ηχηρή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος μας συνήθισε στο να λέει τα πράγματα με το όνομα τους.