Μπορεί να βρίσκεται δίπλα από τον πιο εμπορικό δρόμο όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί σε αριθμό πεζών καθημερινά. Η παραδοσιακή κυπριακή πολιτιστική περιοχή της Λευκωσίας φθίνει και οδεύει ολοταχώς για κλείσιμο αν δεν βρεθούν σύντομα λύσεις.
«Αυτή την στιγμή η λαϊκή γειτονιά είναι σε πλήρη μαρασμό, εγκαταλειμμένη από τους υπευθύνους - υπευθύνους. Δεν βλέπω να υπάρχει βιώσιμη εξέλιξη από τώρα και στο εξής, εκτός και να γίνει μια δραστική αλλαγή με το πώς μας αντιμετωπίζει ο δήμος», δήλωσε ο Χριστοφής Κίκας, ιδιοκτήτης καταστήματος.
Σήμερα μόλις έξι, από τα 35 υποστατικά καταφέρνουν ακόμη να λειτουργούν. Αβέβαιο όμως για πόσο ακόμη, καθώς οι τιμές των ενοικίων σκαρφαλώνουν συνεχώς.
«Είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν υπάρχει ιστορικό κέντρο η παλαιά Λευκωσία που έχει εγκαταλειφτεί, δεν ενδιαφέρεται κανένας όλα τα μαγαζιά έχουν κλείσει», σημείωσε καταστηματάρχης.
Εγκαταλελειμμένα κτίρια, γάντια και άλλα σκουπίδια, συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στα άλλοτε γραφικά παραδοσιακά δρομάκια της Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος Καταστηματαρχών στην λαϊκή γειτονιά, Στέλιος Αρέστη, ανέφερε ότι «η Λαϊκή γειτονιά έχει πάρει την φθίνουσα πορεία, χρειάζεται πιστεύω να επιταχυνθεί η ανάπλαση της λαϊκής γειτονιάς όπως έχει σχεδιαστεί. Για αν μπορέσει ο κόσμος να επιβιώσει χρειάζεται την στήριξη του κράτους με διάφορους τρόπους, να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε κόσμο στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας».
Η διαχειριστική Επιτροπή Ενοικίων Λαϊκής Γειτονιάς Δήμου Λευκωσίας με συνεχόμενες επιστολές της προς το υπουργείο εσωτερικό και στο υφυπουργείο τουρισμό ζητά μέτρα για αναζωογόνηση της περιοχής.
Ο Εκτελεστικός Σύμβουλος Διαχειριστικής Επιτροπής Ενοίκων Λαϊκής Γειτονιάς, Γιάννης Ιωαννίδης, σημείωσε με τη σειρά του ότι «έχουμε δώσει προτάσεις τόσο στον δήμο όσο και στον υφυπουργό ενδιαφέρον για πέντε καινούργια υποστατικά από ενδιαφερόμενους Κύπριους με διαφορετικές δραστηριότητες.
Στόχος αυτής της κίνησης όπως δήλωσαν τα μέλη της επιτροπής είναι να καταφέρουν να προσεγγίσουν νέους συμπολίτες μας προκειμένου να εγκατασταθούν στην Λαϊκή Γειτονία. Το πρόβλημα σύμφωνα με τους καταστηματάρχες οξύνθηκε μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος της Οδού Λήδρας καθώς έκτοτε όπως σημειώνουν οι περισσότεροι επισκέπτες, κύπριοι και ξένοι, μεταβαίνουν για ψώνια τους στα κατεχόμενα.