Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δύο σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από επιστημονικής έρευνα που είχε ως επίκεντρο τη χρήση προστατευτικής μάσκας.Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιού Λευκωσίας, Δρ Δημήτρης Δρικάκης, σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», υπογράμμισε ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες είναι προστατευτικές αλλά όχι όσο νομίζουμε.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι το πρώτο εύρημα της εν λόγω έρευνας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα και με τη χρήση μάσκας, κάποια σταγονίδια του σιέλου μπορούν να ταξιδέψουν αρκετά μακριά, μέχρι και ένα μέτρο απόσταση ή και παραπάνω. Κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί ακόμα και με έναν ελαφρύ βήχα. 

Πρόσθεσε δε, ότι ο επαναλαμβανόμενος βήχας μειώνει δραστικά την αποτελεσματικότητα της μάσκας. Επομένως το ποσοστό απόδοσης που αναφέρουν οι κατασκευαστικές εταιρίες ανάλογα και με το είδος της κάθε μάσκας δεν ισχύει στην περίπτωση που ένα άτομο βήχει συνεχώς. 

Ο Δρ Δρικάκης τόνισε σε αυτό το σημείο, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την κοινωνική απόσταση, η οποία ενδεχομένως να είναι πιο σημαντική ακόμα και από τη χρήση της μάσκας. 

Φυσικά, ξεκαθάρισε πως ένας συνδυασμός συμπεριφορών θα αποτελούσε την καλύτερη δυνατή λύση. Δηλαδή το να φέρει κάποιος τη μάσκα του, το να τηρεί της ανάλογες αποστάσεις αλλά και να εφαρμόζει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας. 

«Η μάσκα θα αφήσει μία σειρά από σωματίδια να διαφύγουν ανάλογα με το ποια είναι η ένταση του βήχα ή από την  ένταση της ασθένειας και τότε μπορεί να έχουμε σημαντική επίδραση σε μεγάλη απόσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τώρα, όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, ο Δρ Δρικάκης, υπογράμμισε ότι κατά την άποψη του δεν δέχονται τη μέγιστη δυνατή προστασία για το μέγεθος του κινδύνου που βρίσκονται εκτεθειμένοι. Θα έπρεπε σύμφωνα με τα λεγόμενα του, να φέρουν ειδικό και εξειδικευμένο εξοπλισμό, διπλά γάντια, κράνος με εξαερισμό καθώς και στολές μίας χρήσης. 

«Η μάσκα προστατεύει αλλά από μόνη της δεν προστατεύει αρκετά», τόνισε στη συνέχεια ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση κάτι το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο μίας και χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει μέσα στον κάθε πολίτη. 

Τέλος, ο Δρ Δρικάκης ανέφερε ότι πραγματοποιούνται και άλλες πολλές έρευνες με επίκεντρο τον κορωνοϊό, των οποίων τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στο επόμενο διάστημα ενώ σημείωσε ότι μία εξ αυτών αφορά την επίδραση που έχει το κλίμα στον ιό.