Τηλεόραση Ραδιόφωνο
«Πονοκέφαλος» επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι έχει να κάνει με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, κυρίως σε ότι αφορά τη την επόμενη ημέρα. Μάλιστα  εκτιμήσεις που αποδίδονται στη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λανγκάρτ, αναφέρουν πως η οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 5%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας προειδοποιεί μάλιστα πως ενδέχεται να χαθούν από 5,3 μέχρι  24,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών ενέκριναν τη δημιουργία του Coronovirus Response Investment, το οποίο θα διοχετεύσει 37 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία συνοχής στα κράτη μέλη.

Περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικής ρευστότητας θα διοχετευτούν από την αχρησιμοποίητη προχρηματοδότηση του 2019, ενώ το μέτρο αυτό θα παρέχει επίσης πρόσβαση σε διαρθρωτική χρηματοδότηση ύψους 29 δις ευρώ μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 στην τελική ευθεία εισέρχεται η πρώτη κοινή ευρωπαϊκή προσφορά για την παραγωγή ατομικού προστατευτικού υλικού, περιλαμβανομένου μασκών, ειδικών γυαλιών και στολών.

Η Κομισιόν ασκεί ην επιρροή της προς εταιρίες προκειμένου η πρώτη παρτίδα να είναι έτοιμη για να διατεθεί το συντομότερο δυνατό προς 20 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην προσφορά περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η Κύπρια Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δρομολόγησε διαδικασία για τρείς ακόμη προσφορές που αφορούν:

1) Προστατευτικές μάσκες, Γάντια, Γυαλιά

2) Μάσκες οξυγόνου

3) Διαγνωστικά Τεστ

Οι προσφορές αυτές θα προωθηθούν την επόμενη εβδομάδα, θέμα για το οποίο η κα Κυριακίδου ενημέρωσε τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης.

Το ζήτημα των συνόρων

Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί την Κομισιόν, αφορά τα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης από τη στιγμή που αρκετά κράτη αποφασίζουν να κλείσουν τις ροές προς τα εδάφη τους. Ως προς αυτό η Κομισιόν προσπαθεί να πείσει τα κράτη αυτά να τα ξανανοίξουν προκειμένου να υπάρξει τουλάχιστον μια απρόσκοπτη διακίνηση των αγαθών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εισηγείται ως προς αυτό, τη δημιουργία μιας «πράσινης γραμμής», ούτως ώστε τα προϊόντα να διακινούνται ελεύθερα, μαζί βεβαίως και τα φάρμακα για τα οποία υπάρχει φόβος έλλειψης στο σενάριο κατά το οποίο τα εσωτερικά σύνορα των κρατών παραμείνουν κλειστά.