Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
Συναντήσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες, παρασκήνιο και πιέσεις οδήγησαν στην αποδοχή και από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ της πρότασης που από κοινού προώθησαν η Ρωσία και η Τουρκία, για εκεχειρία στη δυτική Λιβύη. 

Ο Εκπρόσωπος Εθνικού Λιβυκού Στρατού Axment Al Mosmari, δήλωσε ότι, «Υπό τον όρο ότι και το αντίπαλο στρατόπεδο θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, αλλιώς η απάντηση θα είναι σφοδρή.» 

Η κατάπαυση του πυρός αφορά, ωστόσο, μόνο στην Τρίπολη, την οποία πολιορκούσε στενά ο στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ, που συνεχίζει την ίδια ώρα να προελαύνει στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μισράτα. 

Εύθραυστη αποδείχθηκε, πάντως, η εκεχειρία στην πρωτεύουσα της Λιβύης, καθώς και οι δύο πλευρές καταγγέλλουν παραβιάσεις της, με μάχες να μαίνονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας πέριξ της Τρίπολης. 

Η αναστολή, όπως όλα δείχνουν, της προέλασης του Χαλίφα Χαφτάρ στην Τρίπολη, δίνει χρόνο στον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, οι δυνάμεις του οποίου είχαν δεχθεί απανωτές ήττες στο πεδίο των μαχών τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα την κατάληψη της Σύρτης από τον στρατάρχη. 

Στην Άγκυρα παρουσιάζουν ως νίκη τη συμφωνία εκεχειρίας, την ώρα που τα νέα δεδομένα στη Λιβύη, συζήτησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο έχων την εξουσία στη Λιβύη Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, σε συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Εκπρόσωπος Προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραχίμ Καλίν σε ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε ότι, «Λόγω της επίμονης διπλωματικής δουλειάς του Προέδρου Ερντογάν, πετύχαμε κατάπαυση του πυρός και στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διπλωματίας της ειρήνης που εφαρμόζει η Τουρκία.» 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις βάζουν δυναμικά στο παιχνίδι της Λιβύης την Αγκυρα, που από βασικός παράγοντας πρόκλησης προβλημάτων στην αφρικανική χώρα, αναγνωρίζεται πλέον, μαζί με την Ρωσία, ως κύρια δύναμη με ρόλο και λόγο στην πολιτική διαδικασία για επίλυση της κρίσης. 

Με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται τόσο για το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες όσο και για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου East Med. 

Από την άλλη, η Ιταλία θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύσταση τριμερούς μηχανισμού Μόσχας,  Άγκυρας και Ρώμης για το λιβυκό ζήτημα, εξέλιξη που προβληματίζει άλλους παίκτες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος αλλά και η Ελλάδα. 

Καθοριστικό θα είναι προς την κατεύθυνση αυτή, το τετ α τετ που θα έχουν αύριο ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στην Άγκυρα. 

Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επέμεινε στην ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της Λιβύης, στον απόηχο και όσων συζήτησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. 

 

Ο Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι, «Η δική μας θέση και αυτό που μεταφέραμε και στις Βρυξέλλες πρόσφατα, είναι η ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιτέλους πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις. Δεν πρέπει, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση ειδικότερα, να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Συρίας, μια χώρα για την οποίαν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.» 

Τα επόμενα επεισόδια για το λιβυκό ζήτημα σε διπλωματικό επίπεδο θα διαδραματιστούν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που προανήγγειλε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Αγνκελα Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μια συνάντηση που διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν καθοριστική για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Τρίπολη. 

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι, «Η Διάσκεψη του Βερολίνου πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη που είναι αποφασισμένα να συμβάλουν στην επίλυση της λιβυκής κρίσης θα είναι παρόντα, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε απτά αποτελέσματα.» 

Στη Λιβύη διακυβεύονται πολλά, εθνικά μα πρωτίστως οικονομικά συμφέροντα, με την εξίσωση να αγγίζει και τα ενεργειακά ζητήματα. 

Η μάχη διπλωματίας, παρασκηνίου και συσχετισμών θα κρίνει το αποτέλεσμα.