Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Πατήστε εδώ για να δείτε την τελευταία συνέντευξη του Μητροπάνου στο Βάλε Αντένα

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 χρόνων, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε  το πρωί, από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Όλα ξεκίνησαν όταν με το πρωινό του ξύπνημα, ένοιωσε έντονη αδιαθεσία και δύσπνοια., κάτι που προδιέγραψε την αρχή του τέλους..

Η οικογένεια του δημοφιλέστατου τραγουδιστή οδήγησε εσπευσμένα το Δημήτρη Μητροπάνο στο νοσοκομείο Υγεία, όπου δυστυχώς υπέκυψε, από ανακοπή καρδιάς.

Χθες , πέρασε ένα ήσυχο βράδυ βλέποντας ταινία με τις δύο του κόρες.

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, αναφέρεται:

«Ο ασθενής Δημήτριος Μητροπάνος διεκομίσθη στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ σήμερα το πρωί λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμέτων. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια.

Μετεφέρθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή».

Δείτε τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν οι συναδέλφοι στον ΑΝΤ1 Ελλάδος, με το άκουσμα της είδησης: 

Στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μητροπάνο. Από τις 10 το πρωί η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου.

 Σοκ και μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το πρωί η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου στον καλλιτεχνικό χώρο. Μουσικοί που συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και φίλοι μίλησαν για τον άνθρωπο και μουσικό Δημήτρη Μητροπάνο:

Θάνος Μικρούτσικος:

«Ο Δημήτρης ήταν και είναι από τους ελάχιστους φίλους μου. Υπήρξε ο σπουδαιότερος εν ενεργεία Έλληνας τραγουδιστής. Ήταν άνθρωπος συντροφικός, αγαπητικός και λιγομίλητος. Αποτελούσε μοναδικό φαινόμενο στο συνάφι μας και αισθάνομαι πως "η δόξα πέρασε και δεν τον ακούμπησε".

Αν και είχε ταλαιπωρηθεί με την υγεία του, είχε βγάλει τη γλώσσα του στο χάρο, μέχρι που σήμερα μας συντάραξε όλους και πιο πολύ τους τρεις σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής του, τη γυναίκα του Βένια, τις κόρες του Μυρσίνη και Αναστασία».

Γιάννης Σπανός:

«Για μένα, ο Δημήτρης δεν είναι ένας χθεσινός τραγουδιστής με σημαντικά τραγούδια, είναι ο γνήσιος άνθρωπος που γνώρισα τη δεκαετία του 1960, από την Πλάκα, τις μπουάτ και τα κουτούκια. Είχε πάντα τον δικό του ήχο και χαρακτήρα και ήταν ένας άνθρωπος γενναιόδωρος και έξω καρδιά . Εκτός από τις σπουδαίες συνεργασίες που είχε μεταγενέστερα, μου μένουν τα πρώτα τραγούδια που ερμήνευσε, όπως το "Τρένο". Ήταν ο πρωτεργάτης αυτών που λέμε "σλόγκαν" τραγούδια, τα οποία ανέβαζε πολύ ψηλά. Για μένα παρέμεινε ο "μέγας", μετά τον Καζαντζίδη. Ο Δημήτρης είχε τόση τρομερή δύναμη, που η φωνή του ζωντάνευε τα τραγούδια. Η προσωπικότητα, η δύναμη της ψυχής, η αλήθεια που έβγαζε όταν τραγουδούσε και αυτό το λαϊκό ταλέντο, ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώριζαν. Έφυγε ένας σπουδαίος Έλληνας».

Αμαλία Τόκα (χήρα του Μάριου):

«Είμαι συγκλονισμένη και σοκαρισμένη από την είδηση αυτού του ξαφνικού συμβάντος. Έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, αυτή η γνήσια λαϊκή φωνή με τα πανέμορφα τραγούδια, θα με συνοδεύει για πάντα. Η λύπη μου είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς μόλις είχε ολοκληρώσει και τραγουδήσει τρία ανέκδοτα τραγούδια του Μάριου, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν με τον τελευταίο δίσκο του Μάριου. Έχω ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό κενό. Η απώλεια είναι προσωπική».

Ο Διονύσης Τσακνής δήλωσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον Δημήτρη Μητροπάνο: «Ότι και να πεις είναι λίγο. Τα λόγια δεν χωράνε σε μια τέτοια απώλεια. Έφυγε ο φίλος, ο σύντροφος, ο συνεργάτης, ο μάγκας. Μας λείπεις Μήτσο».

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, (σε δίσκο του οποίου είχε συμμετάσχει ο σπουδαίος ερμηνευτής με το τραγούδι «Για να σ’ εκδικηθώ»): «Θα πενθήσει όλη η Ελλάδα, γιατί ήταν όλης της Ελλάδας ο τραγουδιστής».

Πετρή Σαλπέα, (με την οποία είχαν συνεργαστεί το 1972, στον δίσκο ορόσημο «'Αγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση):

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ήταν τότε φαντάρος. Καλό παιδί, από εξαιρετική οικογένεια. Τραγουδήσαμε μαζί, άλλος πρώτη φωνή άλλος δεύτερη, στη «Σμύρνη και στο Αϊβαλί» κι άλλα τραγούδια από τον Αγιο Φεβρουάριο. Μεγάλη φωνή. Σπουδαίος».

Για τη μεγάλη απώλεια που βιώνει η ελληνική μουσική, έκανε λόγο η νεαρότερη τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου: «Χάθηκε ένας πάρα πολύ μεγάλος τραγουδιστής, που με τη φωνή του έκανε συντροφιά, για τόσα χρόνια, σε όλους τους Έλληνες. Θα είναι πάντα μέσα στις καρδιές μας»

Το βιογραφικό του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή

 Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στη Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειάς του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα.

Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά", το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στην πορεία που χάραξε στον δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας έναν σταθμό στην ελληνική μουσική. Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης ("Εμείς οι δυο" κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος ("Πάρε Αποφάσεις" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός ("Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό") ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.

Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι "Για να σ' εκδικηθώ") και Νίκου Πορτοκάλογλου ("Κλείνω κι έρχομαι") αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Οι συνεργασίες με το Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα ("Η εθνική μας μοναξιά" και "Παρέα με έναν ήλιο") συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο "έντεχνες" διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.

Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι "Η εκδρομή" του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Από τις πιο πρόσφατες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο "Τα τραγούδια της ζωής μου".

·         - 71 δίσκοι 45 στροφών

·         1970 Λαϊκή παρέλαση

·         1971 Δημήτρης Μητροπάνος Νο1

·         1972 Άγιος Φεβρουάριος

·         1973 Ο δρόμος για τα Κύθηρα

·         1974 Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή

·         1975 Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα

·         1976 Λαϊκά ’76

·         1977 Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά

·         1978 Παράπονο

·         1979 14 Ζεϊμπέκικα

·         1980 Πορτραίτο, Λαϊκά του σήμερα

·         1981 Τα συναξάρια

·         1982 Τα λαϊκά της νύχτας

·         1982 Τα 14 χασάπικα

·         1983 Λαϊκές στιγμές

·         1984 Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα

·         1985 Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος

·         1986 Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ’ ανάρπαχτα

·         1987 Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι

·         1988 Καινούρια χρώματα

·         1989 Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα

·         1990 20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα

·         1991 Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις

·         1992 Οι μεγάλες επιτυχίες

·         1993 Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό

·         1994 Η εθνική μας μοναξιά, 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ’ έναν ήλιο

·         1995 Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου

·         1996 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ ’96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα

·         1997 Ψάξε στ’ όνειρό μας

·         1998 Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής

·         1999 Εντελβάις

·         2001 Στης ψυχής το παρακάτω

·         2003 Θα είμαι εδώ

·         2004 Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο

·         2005 Πες μου τ’ αληθινά σου

·         2007 Για την καρδιά ενός αγγέλου

·         2008 Στη Διαπασών

·         2009 Τα τραγούδια της ζωής μου