Τηλεόραση Ραδιόφωνο

"Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", απαντά στο Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωση, με αφορμή δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Τονίζει ακόμα πως η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου "όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα μας για να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου".

Ο ΠτΔ αναφέρει ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός "δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, "πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;".

"Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;", διερωτάται ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως έχει έμπρακτα και κατ’ επανάληψη αποδείξει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τη γνήσια και ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση μιας λύσης στα πλαίσια των όσων σε επίπεδο Κορυφής έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, αλλά και μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές και θα αφήνει ηττημένους, με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

"Έχω την έντονη πεποίθηση πως εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη του ίδιου στόχου, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε, εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων", καταλήγει.

Ομόφωνη καταδίκη των τ/κ αντιδράσεων για "Ένωση"

Ομόφωνα καταδίκασε σήμερα και το Εθνικό Συμβούλιο την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της `Ενωσης, υπογραμμίζοντας πως τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση.

Με την ομόφωνη δήλωση, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος, "το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και στις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Α. Νεοφύτου: Άκαιρο το ψήφισμα της Βουλής, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα 

Άκαιρο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου το θέμα με το ψήφισμα της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «είναι κάτι που μας προβληματίζει και θα βρούμε τρόπους πώς να το αντιμετωπίσουμε».Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε ένα πρόβλημα παρερμηνειών που οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε επίσης αναφορά στο αίτημα της Άγκυρας για την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών σε υπηκόους της, λέγοντας ότι «η Τουρκία θέλει δια του Κυπριακού να μπει στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα».

Για το ψήφισμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η ιστορική μνήμη και τα ιστορικά γεγονότα δεν διαγράφονται, αλλά «στη συγκεκριμένη περίπτωση κακόβουλα έγινε μια βάναυση παρερμηνεία». «Είναι ένα θέμα που θα δούμε» είπε, ενώ παρέπεμψε και στην «ξεκάθαρη», όπως είπε, θέση του Εθνικού Συμβουλίου επί του θέματος.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες που αποδίδονται στον ΔΗΣΥ, αναφορικά με τη στάση του στο ψήφισμα της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι ΑΚΕΛ, ούτε είναι και ΕΛΑΜ».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «σε όλα τα ζητήματα έχουμε τα κόμματα του κέντρου να τα βάζουν με την Κυβέρνηση», κατηγορώντας από πρωίας μέχρι νυκτός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κάνει γενναιόδωρες παραχωρήσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κριτική του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση δεν είναι τόσο τολμηρή. «Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός να ταυτιστεί είτε με τη μια θέση είτε με την άλλη», είπε.

Λάθος αυτό που έγινε στη Βουλή, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 

Ήταν λάθος αυτό που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στο ψήφισμα για το ενωτικό δημοψήφισμα, ενώ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού, παρέπεμψε στην ομόφωνη δήλωση που εξέδωσε το Σώμα.

Εξάλλου, εξέφρασε στήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται με αργό ρυθμό και ζήτησε διαφοροποίηση της τακτικής με επικέντρωση στην εσωτερική πτυχή.

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με το ψήφισμα της Βουλής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου απαντά στην εσκεμμένη διαστρέβλωση που επιχειρείται να γίνει, ότι δηλαδή το θέμα τίθεται επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ούτε τέθηκε ποτέ», είπε, ενώ μετέφερε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι «αυτό το κεφάλαιο έκλεισε από 1960». Παράλληλα απήθυνε έκκληση προς την ηγεσία της τ/κ κοινότητας και ιδιαίτερα προς τον κ. Ακιντζί, «να συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μακριά από ακραίες προσεγγίσεις» και την εκμετάλλευση στη μια ή στην άλλη κοινότητα.

Είπε ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να αναφερθεί σε δηλώσεις του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν «ο οποίος απείλησε με μια νέα 20η Ιουλίου». «Αυτός δεν θα ήταν λόγος για εμάς να πούμε ότι δεν πάμε στις διαπραγματεύσεις» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, για να προσθέσει ότι «δεν το είπαμε». Ζήτησε παράλληλα σοβαρότητα και στήριξη της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη για να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία.

Ν. Παπαδόπουλος: Εσκεμμένη παρερμηνεία από τουρκοκυπριακής πλευράς 

Η Βουλή πήρε μια καθόλα νόμιμη απόφαση που ήταν μέσα στις αρμοδιότητές της και αφορά την παιδεία στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔηΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. 

"Θεωρούμε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου επειδή θα διαβάζεται μια επιστολή στην τάξη του Υπουργού Παιδείας, όπως γίνεται και για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα για την επέτειο των Οκτωβριανών. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διατύπωσης της θέσης ότι περίπου με αυτό τον τρόπο επαναφέρουμε το στόχο της ένωσης ως τη μορφή επίλυσης του Κυπριακού γίνεται κακόβουλα και εκ του πονηρού", ανέφερε.

Και εκείνοι, πρόσθεσε, που το κάνουν από πλευράς της ελληνοκυπριακής κοινότητας πρέπει να σταματήσουν και φυσικά αυτή η παραπληροφόρηση και η εσκεμμένη παρερμηνεία από τουρκοκυπριακής πλευράς δεν βοηθούν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

Γ. Περδίκης:  υπερβολικές και εκ του πονηρού οι αντιδράσεις των Τ/κ 

Υπερβολικές και εκ του πονηρού χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των τουρκοκυπρίων ο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Γ. Λιλλήκας:  Βρήκαν πρόσχημα να δημιουργήσουν ένταση

Δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ανέφερε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας μετά την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο για τον εν εξελίξει διάλογο και τις προσπάθειες για σύγκληση νέας διάσκεψης για το Κυπριακό σε πολιτικό επίπεδο.

Για το ψήφισμα της Βουλής είπε ότι «βρήκαν ένα πρόσχημα, κατά την άποψή μου χωρίς σημασία, να το επικαλεστούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση και να κρύψουν τη δική τους αδιαλλαξία».