Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πετρα

Δεν βρίσκεται τυχαία ανάμεσα στα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου η αρχαία πόλη Πέτρα της Ιορδανίας. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα στον κόσμο και συγκλονίζει με την ομορφιά και τον μυστηριασμό της. Με όνομα ελληνικό ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα σημεία παγκοσμίως.

Η Πέτρα υπήρξε πρωτεύουσα του νομαδικού λαού των Ναβαταίων και είναι επίσης γνωστή ως η ροδοκόκκινη πόλη που λαξεύτηκε στους βράχους πριν περίπου 2000 χρόνια. Παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου και όπως φαίνεται και από το όνομα, είχε δεχτεί την παρουσία των Ελλήνων και αργότερα και των Ρωμαίων.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Ελληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Ελληνες εμπόρους, επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα.

πετρα

Η πόλη σήμερα

Σ’ ότι αφορά την πόλη σήμερα, κατοικείται από περίπου 20.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τον τουρισμό. Διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, παραδοσιακά μαγαζιά, σουβενίρ κτλ.

Αξιοθέατα στην Πέτρα

Γνωστό και ως “Al Khazneh”, το Θησαυροφυλάκιο της Πέτρας αποτελεί σύμβολο ολόκληρης της Ιορδανίας. Είναι σκαλισμένο σε ένα θεόρατο βράχο, πάνω από 40 μέτρα ύψος και πήρε το όνομά του από ένα μύθο, που ήθελε κάποιους πειρατές να έχουν κρύψει το θησαυρό τους στο δεύτερο όροφο του κτιρίου. Η αρχική του χρήση, ο λόγος για τον οποίο κτίσθηκε ανάμεσα στο 200 και το 100 π.Χ., παραμένει άγνωστος – αν και η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή του βασιλικού τάφου.

 

Πέτρα, Ιορδανία, θησαυροφυλάκιο

Κατά την διαδρομή στην Πέτρα, θα συναντήσετε το Αμφιθέατρο. Είναι λαξευμένο εν μέρει στους βράχους από τους Ναβαταίους και ολοκληρωμένο από τους κατακτητές Ρωμαίους στο δικό τους, γνωστό στυλ. Ακολούθως θα συναντήσετε τους Βασιλικούς Τάφους, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο Κορινθιακός, που λέγεται ότι αποτελεί πιστό αντίγραφο του Χρυσού Παλατιού του Νέρωνα στη Ρώμη και τον ναό των Φτερωτών Λεόντων, αφιερωμένος στη θέα της γονιμότητας Αταργάτις.

αμφιθεατρο πετρα
πετρα

Το Μοναστήρι ή αλλιώς Al Deir, είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία της Πέτρας το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως μνημείο των Ναβαταίων καθώς επίσης και το κάστρο της κόρης του Φαραώ ή αλλιώς Qasr Al Bint το οποίο χτίστηκε ως αφιέρωμα στους θεούς των Ναβαταίων.

πετρα
μοναστηρι
πετρα

Η τριπλή βασιλική εκκλησία της Πέτρας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του κόσμου, κατασκευάστηκε το 450 μ.Χ. με πέτρες από τα κτίσματα των Ναβαταίων. Υπάρχουν πολλά ψηφιδωτά που απεικονίζουν αντικείμενα, ζώα κτλ. Το 600 μ.Χ. η Βασιλική κάηκε ολοσχερώς με αποτέλεσμα πολλά ψηφιδωτά να χαθούν.

πετρα

Στην γύρω περιοχή μπορείτε να κάνετε πεζοπορία επισκεπτόμενοι μέσα απο εντυπωσιακά τοπία της ερήμου στην Μικρή Πέτρα και από εκεί να οδηγηθείτε στην πιο εντυπωσιακή και πολυφωτογραφημένη, Πέτρα. Κάποιοι επιλέγουν διανυχτέρευση σε σκηνές εντός της ερήμου αφού για να περπατήσουν ολόκληρο το μονοπάτι χρειάζονται ημέρες. Ωστόσο η εμπειρία τους αποζημιώνει.

Πέτρα, Ιορδανία
Πέτρα, Ιορδανία, φαράγγι

Η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, είναι εθνικός θησαυρός για την χώρα και μια από τις πιο μυστηριακές περιοχές του πλανήτη μας. Αξίζει να βρίσκεται στη λίστα με τους επόμενους σας ταξιδιωτικούς προορισμού καθώς χαρίζει μία μοναδική εμπειρία ζωής για κάθε ταξιδιώτη.