Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Απεβίωσε η διακεκριμένη Κύπρια εικαστικός Ελένη Νικοδήμου, σε ηλικία 68 ετών, ύστερα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Η Ελένη Νικοδήμου έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο στη Λευκωσία. Μόλις πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Ταξίδι στη Βροχή», την έκδοση του οποίου προσπαθούσε με πολύ κόπο να πετύχει τους τελευταίους μήνες. 

Η ζωγράφος υπήρξε σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στην Κύπρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. 

Στην Ελένη Νικοδήμου αναφέρθηκε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου. Όπως έγραψε: 
"Αποχαιρετούμε την Ελένη - ήταν μέλος της οικογένειας μας. Θυμάμαι σαν χθες την μέρα που ήρθε στο σπίτι μας ένα μεσημέρι την δεκαετία του 1980 για να μιλήσει με τη μαμά μου για την πρώτη της έκθεση στην Γκαλερί. Μου είχε κάνει τόση εντύπωση η ενέργεια αυτής της γυναίκας. Αυτή την ενέργεια την αποτύπωνε στα έργα της και αυτά θα μας την θυμίζουν για πάντα. Γιατί όταν θυμάσαι τους ανθρώπους αυτοί μένουν ζωντανοί..."

ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

 

Τη ζωγράφο αποχαιρέτησε και η γκαλερί Γκλόρια:

 

 

ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Ποια ήταν η Ελένη Νικοδήμου

Γεννήθηκε στο χωριό Άλωνα το 1955 και πριν γίνει καλλιτέχνις υπήρξε αθλήτρια του στίβου και πανελληνιονίκης, ενώ αρχικά σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και σκηνογραφίας.

Το 1978 πήγε από την Αθήνα στο Παρίσι και σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts του Παρισιού. Μετά από δυο χρόνια πήρε υποτροφία από το Γαλλικό κράτος και επελέγη ή προσκλήθηκε για διάφορες (ομαδικές) εκθέσεις εκπροσώπησης της Σχολής ή άλλων πολιτιστικών φορέων. 

Το 1983 ολοκλήρωσε τις σπουδές και το 1985-86 πήρε υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη (Παρίσι). Το 1986 της απενεμήθη το 1ο Βραβείο Matisse της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Στην περίοδο 1981-84 εργάστηκε στη Cite International des Arts (Παρίσι).

Πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στο Παρίσι (1982). Ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα (1983), στο Παρίσι (1985) και Λευκωσία (1986). Εξέθεσε έργα της επίσης σε χώρες όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ και η Πορτογαλία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία κ.α. Το 1985 είχε το προνόμιο αγοράς έργων της από το Γαλλικό Κράτος.

Μετά από 20 χρόνια στη Γαλλία επέστρεψε το 1993 στην Κύπρο και ζούσε στο Άγιο Ανδρέα, στη Λευκωσία.