Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νένα Βενετσάνου

Η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου, η οποία έδωσε ανεπανάληπτες ερμηνείες σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, δικά της και άλλων σημαντικών δημιουργών θα βρίσκεται στις 4 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας για μια πολύ ξεχωριστή συναυλία: Την μεγαλύτερη κιθαριστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Κύπρο. Διακόσες κιθάρες της Κιθαριστικής Ορχήστρας Κύπρου θα παίξουν έργα του Μίκη Θεοδωράκη συνοδεύοντας την Νένα Βενετσάνου σε ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα.

Με την ευκαιρία της ξεχωριστής αυτής συναυλίας, είχαμε μία σύντομη συνέντευξη με τη Νένα Βενετσάνου. Μας περιέγραψε πως ετοιμάζεται να διασχίσει το μαγικό δάσος από κιθάρες και τα μηνύματα που θα φέρει η φωνή της.

«Η ποίηση είναι η μόνη τέχνη που μας βοηθά να ανασυσταθούμε όταν τα έχουμε χάσει όλα»

   

-Μια συναυλία με 200 κιθάρες δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά, θα έλεγα ούτε και σπάνια, ποια είναι η δική σας αίσθηση για αυτή την πολύ ξεχωριστή συναυλία;

-Είναι ένα τολμηρό εγχείρημα τόσο καλλιτεχνικά, όσο και εκπαιδευτικά και η παρουσία μου εδώ  δεν είναι τυχαία. Θα μάθω από αυτή την συνύπαρξη, όπως και όλοι που συμμετέχουμε.  Αισθάνομαι ότι θα διασχίσω ένα μαγικό  δάσος από κιθάρες και θα ακούσω τις αγαπημένες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη που θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί. Είναι συναυλία με ισχυρά μηνύματα ομαδικότητας, αλληλεγγύης που μας αφορούν όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο του καθενός μας. Οι άνθρωποι δεν είμαστε ούτε ίδιοι, ούτε ίσοι, άλλος είναι πιο μπροστά , άλλος πιο πίσω , άλλος δέσμιος της ανάγκης , άλλος ανικανοποίητος, αλλά είμαστε μαζί και αυτό το «μαζί» δεν είναι αυτονόητο πια, ειδικά μετά την εμπειρία της Πανδημίας.

-Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα του Μίκη Θεοδωράκη τα οποία θυμόμαστε να έχετε ερμηνεύσει εκπληκτικά. Ο ίδιος ο συνθέτης είχε μιλήσει για την βαθιά σας αφοσίωση στη Μουσική και «τη θρησκευτική σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το λειτούργημά σας». Τι σας έχει αφήσει η συνεργασία με τον αείμνηστο συνθέτη;

-Τον Θεοδωράκη, όπως εξάλλου και τον Χατζιδάκι, τον πέτυχα σε μια περίοδο της ζωής του που είχε πλήρη αναγνώριση και αποδοχή, όμως  το μέλλον τον απασχολούσε, δεν επαναπαύτηκε. Ήταν εργατικός και αυστηρός με τον εαυτό του,  και το καλλιτεχνικό βήμα που μου έδωσε ήταν σημαντικότατο  για μένα που ήμουν η επόμενη γενιά. Αυτό το βίωμα και οι κωδικοί που κατέχω για το Έντεχνο Ελληνικό τραγούδι είναι που με φέρνουν σήμερα κοντά στη Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου. Η νέα γενιά δεν έχει πρόσβαση σε αυτό μια και καταστράφηκε η δισκογραφία, πρέπει να το ακούσει και από κάποιον που το κατέχει για να το προχωρήσει.

«Αισθάνομαι ότι θα διασχίσω ένα μαγικό  δάσος από κιθάρες…»

-Ποιο νομίζετε ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που άφησε πίσω του ο Μίκης Θεοδωράκης;

-Το Έντεχνο τραγούδι και βέβαια όπως το εννοούσε αυτός. Για μένα αυτός ήταν ο δημιουργός του και κατάφερε να το κάνει ένα καλλιτεχνικό κίνημα, το τελευταίο καλλιτεχνικό κίνημα στην Ελλάδα. Αν δεν υπήρχε ο Θεοδωράκης η λαϊκή μας Μούσα θα είχε «ψοφήσει» μέσα στο κλουβί της.

Νένα Βενετσάνου

Φωτογραφία του Βασίλη Κολτούζη
 

-Έχετε συνδεθεί και με μεγάλες ερμηνείες έργων του Μάνου Χατζιδάκι. Τι κρατάτε από την πολύχρονη συνεργασία μαζί του;                  

-Ο Χατζιδάκις είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για την ιστορία της μουσικής μας και πώς να μην τον ευγνωμονώ; Ήταν ο άνθρωπος που με πίστεψε και με καθιέρωσε.  Συνεργαστήκαμε σταθερά για15 περίπου χρόνια, χωρίς διακοπή, από το 80 μέχρι που πέθανε. Κρατώ την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

-Εκτός από τη συνεργασία σας με μεγάλους συνθέτες της Ελλάδας, έχετε και δική σας αξιόλογη μουσική παραγωγή, τόσο στη μουσική όσο και στους στίχους με ιδιαίτερο κοινωνικό στίγμα…

-Τα τραγούδια μου με βοήθησαν να καταξιωθώ ως τραγουδοποιός, σε μια εποχή που η γυναικεία δημιουργία ήταν υποτιμημένη και περιθωριοποιημένη. Η δουλειά μου με τις γυναίκες συνθέτριες και την γυναικεία ποίηση, μετά από 42 χρόνια, σίγουρα δεν έχει πάει χαμένη.  Όμως βίωσα και την κόντρα με όσους δεν αποδέχτηκαν τη θέση που μου είχαν δώσει οι συνθέτες μας στο ρεπερτόριό τους, και ειδικά ο Χατζιδάκις, αλλά  και με όσους  καλλιτεχνικούς παράγοντες  ενοχλούνταν με την επαγγελματική μου αυτονομία και την καλλιτεχνική μου  ανεξαρτησία. Κάπου μου φαίνεται αστείο που ακόμα και σήμερα αρκετοί από αυτούς δεν καταλαβαίνουν τι κάνω, αλλά και λυπάμαι που λειτουργούν τόσο  παρασιτικά στο σινάφι μου, δηλητηριάζοντας το τραγούδι.

«Βίωσα και την κόντρα με όσους δεν αποδέχτηκαν τη θέση που μου είχαν δώσει οι συνθέτες μας στο ρεπερτόριό τους, και ειδικά ο Χατζιδάκις»

-Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσους ανθρώπους έχετε κάνει χαρούμενους με τις ερμηνείες σας;

-Θα ήθελα να τους κάνω που και που και να γελάνε, μου είναι δύσκολο όμως να βγάλω στη σκηνή χιούμορ, κάτι που στην καθημερινή ζωή μου δεν μου λείπει. 

-Ετοιμάζετε νέα τραγούδια;

-Μες στην καραντίνα έγραψα πάνω από 40 τραγούδια, μουσική για δύο θεατρικά το ένα για τη ζωή του Ρεμπώ που δεν έχει ακόμα ανέβει και τα άλλο για τον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη που παίζεται τώρα.  Ανέβασα δύο παραστάσεις μία για το Μικρασιάτικο τραγούδι μαζί με την Μαρία Σουλτάτου που έκανε την έναρξη των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων στο Θέατρο Ολύμπια τον Φεβρουάριο για την επέτειο των 100 χρόνων από το 22, και ετοιμάζω με την Τίνα Μαλικούτη πιανίστα, ένα μουσικό αναλόγιο για τη σχέση του Μανώλη Καλομοίρη με τον Κωστή Παλαμά, που θα παρουσιαστεί μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠ.ΠΟ «Μία Ελλάδα …ένας Πολιτισμός» στις 21 και 22 Ιουλίου  στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας. Και έπεται συνέχεια…… ίσως κάνω καμιά κωμωδία.

-Η εποχή μας προσφέρεται για έμπνευση;                                                                 

-Θέλοντας και μη προχωράμε… Το επιβάλλει κάθε εποχή. Η Ανθρωπότητα έφτιαξε την παρηγοριά της με την ποίηση και η ποίηση είναι η μόνη τέχνη που μας βοηθά να ανασυσταθούμε όταν τα έχουμε χάσει όλα, γιατί είναι μέσα στην ανάσα μας και στον Κόσμο που οραματιζόμαστε.  

-Τα καλά τραγούδια βρίσκουν πάντα τον δρόμο για τους ανήσυχους ακροατές;

-Ειλικρινά δεν ξέρω…. 

-Είναι η μουσική παρηγοριά;

-Για μένα ναι και οι άνθρωποι που δεν τραγουδούν είναι μισεροί.

 

δτ

Η συναυλία

Η ιστορική παράσταση της Κιθαριστικής Ορχήστρας Κύπρου με τις 200 κιθάρες παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Σημαντικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνευμένα από τη Νένα Βενετσάνου θα πλημμυρίσουν την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Αντώνης Κοΐζας, Διεύθυνση Ορχήστρας & Ενορχηστρώσεις: Αντώνης Μυτακίδης. Σολίστ: Γιώργος και Στέλιος Γκόλγκαρης, Cyprus Guitar Trio. Συμμετέχουν: Καθηγητές & Σπουδαστές Πανεπιστημίων, Ωδείων & Μουσικών Σχολείων ΥΠΠΑΝ.
Τραγούδι: Μάριος Ανδρέου
Εισιτήρια προπωλούνται: Tickethour.com.cy και σε όλα τα καταστήματα ACS. Τηλ. 7777 7040, Πληροφορίες στο τηλέφωνο 99 430654.