Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών πολιτικών παραγόντων προκάλεσε η παρουσία του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου στη ρωσική πρωτεύουσα, την ημέρα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για τη ρωσική Ημέρα της Νίκης.
Ο Παναγιώτου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις από τη Μόσχα πλάι σε ευρωβουλευτές από τη γερμανική Συμμαχία Sarah Wagenknecht (BSW), κόμμα με αντιμεταναστευτική ατζέντα και από το κυβερνών κόμμα SMER της Σλοβακίας. Οι χώρες αυτές, όπως και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, θεωρούνται πολιτικά κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της ΕΕ.
Ο Φειδίας ταξιδεύει στη Μόσχα παρά τις αντιδράσεις
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία εξουσιοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση της προέδρου του Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία κάλεσε τους ευρωβουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο Παναγιώτου, σε βίντεο του από τη Μόσχα, υποστήριξε ότι δεν ταξίδεψε για να τιμήσει τη στρατιωτική παρέλαση, αλλά για να «επικεντρωθεί σε κάτι διαφορετικό». Δήλωσε ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν οδηγεί στο τέλος του πολέμου, υιοθετώντας μια ρητορική που φέρει ομοιότητες με αυτή του Κρεμλίνου.
Τα έβαλε με Φειδία ο Μαυρίκιος: «Δεν τους έφτανε ένας μισθός των 15.000 ευρώ;»
Επανέφερε επίσης την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, τονίζοντας ότι η παράταση της σύγκρουσης «συνεχίζει τον θάνατο Ουκρανών και Ρώσων» και ενισχύει τον κίνδυνο πυρηνικής ανάφλεξης. «Η ΕΕ πρέπει να είναι οι ειρηνοποιοί σε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε, καλώντας σε στροφή προς τη διπλωματία.
Παρά το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον Πούτιν, «δεν είμαι τόσο σημαντικός», όπως σχολίασε, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δούμα, με τον οποίο αντάλλαξε χειραψία, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία.
Στο Προεδρικό ο Φειδίας - Η συμβουλή που έδωσε στον Πρόεδρο (ΒΙΝΤΕΟ)
Η κίνηση Παναγιώτου έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των ορίων της ατομικής πρωτοβουλίας ευρωβουλευτών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Παρόλο που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν εκπροσωπεί επισήμως την ΕΕ και εγείρονται ερωτήματα για το υπέρ ποιας πλευράς τελικά ασκεί αυτήν τη «διπλωματία».
Ο Φειδίας Παναγιώτου δηλώνει πως δεν θέλει να μείνει στα λόγια, αλλά να εφαρμόσει τις ιδέες του στην πράξη. Ωστόσο, η πράξη αυτή τον φέρνει στο επίκεντρο μιας συζήτησης για τα όρια, τις ευθύνες και τις προθέσεις της πολιτικής πρωτοβουλίας, ιδίως σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
Απόψεις για θέματα οικονομίας αντάλλαξαν ΥΠΟΙΚ και Φειδίας Παναγιώτου