Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Μια αυστηρά δομημένη διαδικασία, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς και την ουσία, παραμερίζοντας την μεγάλη εικόνα - δηλαδή το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές - και εστιάζοντας στη συζήτηση επί μέρους ζητημάτων, εισηγείται μέσα από τις πέντε προτάσεις που κατέθεσε χθες στην κα Ντι Κάρλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα προτάσσει την υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη, για τα επόμενα βήματα, ώστε να αποτραπεί ένα πρόωρο αδιέξοδο.

Οι προτάσεις, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ευθυγραμμίζονται και με την επικρατούσα στην Νέα Υόρκη (και όχι μόνον) θέση για συντήρηση ή ακόμα και εντατικοποίηση της διαδικασίας, μέσα από τον καθορισμό νέας πολυμερούς διάσκεψης το φθινόπωρο, με την κρυφή ελπίδα ότι θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, πάντως, απέφυγε να αποκαλύψει το ακριβές περιεχόμενο των προτάσεων του, οι οποίες όπως είπε αποσκοπούν στο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην επικείμενη πενταμερή της Γενεύης, καθορίζοντας ως βέλτιστο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Να αφήσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, την κυρία Ντι Κάρλο ενόψει της προετοιμασίας, αν θέλετε, να βολιδοσκοπήσει την Τουρκία σε σχέση με αυτές τις προτάσεις και εφόσον θα έχουμε αποτέλεσμα, θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε. Αλλά και οι πέντε αφορούν το αποτέλεσμα που δύναται να προκύψει μέσα από αυτή τη Διευρυμένη Διάσκεψη για να είναι θετικό.»

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η προετοιμασία της πενταμερούς διάσκεψης θα συνεχιστεί και μετά τις επαφές της κας Ντι Κάρλο σε Αθήνα και Άγκυρα, είτε εκ του σύνεγγυς είτε εξ αποστάσεως, επιβεβαιώνοντας πως κατέθεσε την ετοιμότητα του αν χρειαστεί να μεταβεί και στην Ν.Υ για νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα.    

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Είναι ένδειξη της πολιτικής μας βούλησης και της ετοιμότητας μας να υπάρξει αποτέλεσμα και αναμένουμε τα αποτελέσματα.»  

Σε σχέση με τις ημερομηνίες διεξαγωγής της διάσκεψης, επιβεβαίωσε μεν ότι η κα DiCarlo εισηγήθηκε κάποιες ημερομηνίες, σημείωσε δε πως δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση από ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη, υπονοώντας προφανώς την Τουρκία, καθώς ο Τατάρ  έσπευσε από χθες να δηλώσει πως απάντησε θετικά για τις 17 με 18 Μαρτίου.  Αφού βεβαίως επανέλαβε τα περί δυο λαών και δύο κρατών.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση πραγμάτων, δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω οτιδήποτε».

Την κατάσταση πραγμάτων  γνωρίζει πολύ καλά και ο  Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, έχει ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένες ιδέες στη προσπάθεια του να  τετραγωνίσει το κύκλο. Ο χρόνος κατάθεσης τους ωστόσο θα εξαρτηθεί από την αποστολή της κας Ντι Κάρλο, η οποία βρίσκεται  στην Αθήνα όπου αύριο θα συναντηθεί με το Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Την Πέμπτη θα βρεθεί στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή του Χακάν Φιντάν, καθώς ο ίδιος απουσιάζει στο εξωτερικό.