Η αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέα Παπανδρέου, ούτως ώστε να συνάδει με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, και να μπορεί να φιλοξενεί σε μόνιμη πλέον βάση αεροσκάφη και στρατιωτικά αποσπάσματα χωρών μελών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Γαλλία, βρίσκεται ψηλά στο οδικό χάρτη με τα «παραδοτέα» κατά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ετοιμάζεται από κοινού σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον.
Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την επιμήκυνση και διαπλάτυνση σε πρώτο χρόνο του διαδρόμου προσγείωσης, όπως και την τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας, επικοινωνίας και ραδιοεπισήμανσης της βάσης.
«Η αναβάθμιση είναι κάτι που αξιολογείται και έχουμε συγκεκριμένους σχεδιασμούς… Η μόνιμη παρουσία από ΗΠΑ ή Γαλλία εντάσσεται στο ανθρωπιστικό ρόλο που ως Κύπρος διαδραματίζουμε στη περιοχή», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Στο ίδιο πλαίσιο της επέκτασης και εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών εντάσσεται, όπως μεταδώσαμε μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη- Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 30 Οκτωβρίου:
- Η επέκταση σε τριετή τουλάχιστον βάση της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κ.Δ.
- Η εναρμόνιση των εξοπλιστικών σχεδιασμών της ΕΦ με αυτούς του ΝΑΤΟ.
- Η εκπαίδευση μελών της Εθνικής Φρουράς σε Αμερικανικές στρατιωτικές ακαδημίες
- Η περαιτέρω αναβάθμιση του κέντρου CYCLOPS στη Λάρνακα.
- Και η παραχώρηση στη Λευκωσία μεταχειρισμένων πτητικών μέσων, βάση προγράμματος απόσυρσης στρατιωτικού υλικού από τον αμερικανικό Στρατό.
«Στόχος η εναρμόνιση των σχεδιασμών με ΝΑΤΟ, μέσα από την εκπαίδευση του προσωπικού , η κατάρτιση εξοπλιστικών προγραμμάτων για ενίσχυση της Αμυντική Ικανότητας και του ρόλου μας στη περιοχή», σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές με τις οποίες μίλησε ο ΑΝΤ1 δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο σε πολιτικό επίπεδο να υποβληθεί αίτημα για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Σε κατοπινό όμως στάδιο και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο κυπριακό και τα ευρωτουρκικά.
Καυγάς ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Και όλα αυτά ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ αντάλλαξαν βαριές κουβέντες στον απόηχο της χθεσινής διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο cyclops, με τον Χάρη Γεωργιάδη να κατηγορεί το ΑΚΕΛ και τα παραρτήματα του, κατά την έκφραση του που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, για υπονόμευση των συμφερόντων της χώρας, αλλά και για ψυχροπολεμικές εμμονές απέναντι στη Δύση.
«Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι έξω από το κέντρο βρέθηκε ολόκληρη η ηγετική πυραμίδα του ΑΚΕΛ. Μέλη της οποίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η πραγματική τους θέση; Μέσα στο CYCLOPS ως επίσημοι προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες στα εγκαίνια ή έξω από αυτό, ως διαμαρτυρόμενοι που φωνάζουν «Έξω οι ΗΠΑ»; Γιατί και η δημαγωγία έχει τα όριά της», ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται ισχυρές, αξιόπιστες και επωφελείς συμμαχίες, σημειώνει το ΑΚΕΛ αποτελεί θλιβερή παραφωνία.
Στο ίδιο νόμισμα και η απάντηση του ΑΚΕΛ με τον εκπρόσωπο του Γιώργο Κουκουμά να υποδεικνύει πως η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και Δημοκρατικό Συναγερμός διαφημίζουν ως εξωτερική πολιτική την υποτακτικότητα και το παιχνίδι με τη φωτιά της στρατιωτικοποίησης.
«Η παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στις ΗΠΑ δεν είναι «γεωπολιτική αναβάθμιση». Είναι νέος μαγνήτης κινδύνων κι απειλών για την ασφάλεια της χώρας. Η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου δεν είναι εμβριθής στρατηγική. Είναι ιδεοληψία της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Είναι μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο ξένων δυνάμεων και ακύρωση του του ρόλου της πατρίδας μας ως γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Γιώργος Κουκουμάς.
Το να αποφασίζει η Ουάσινγκτον ποιοι θα είναι οι εχθροί και ποιοι οι σύμμαχοι της Κύπρου, σημειώνει, δεν είναι «επωφελής συμμαχία». Είναι απομόνωση της χώρας από κράτη που θα ξαναχρειαστούμε.