Η θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός Προέδρος, ότι η Κύπρος θα πρέπει και μετά τη λύση να παραμείνει ανεξάρτητη, για να μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της άγκυρας ασφάλειας στην περιοχή, ξεχωρίζει από τα ειπώθηκαν στο Οβάλ Γραφείο κατά την ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε συνάντηση των προέδρων Μπάιντεν και Χριστοδουλίδη.
Θέση που αντανακλά και τον τρόπο που η Ουάσιγκτον διασυνδέει τις περιφερειακές εξελίξεις με το Κυπριακό, όπου με σαφήνεια ο Αμερικανός Προέδρος επιβεβαίωσε την θέση αρχής για λύση ΔΔΟ, αλλά και υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη στην νέα υπό εκκόλαψη προσπάθεια από τον ΓΓ ΟΗΕ.
Προηγήθηκε όπως πληροφορούμαστε, η ενημέρωση από τον ΠΤΔ ότι διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους ηγέτες της περιοχής σε σχέση με το Μεσανατολικό, καθώς επίσης για τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας, Αμάλθεια και Εστία, στο ανθρωπιστικό επίπεδο.
Ιδιαιτέρως σημαντικά και τα όσα ειπώθηκαν σε σχέση με τη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.
Ο κ. Μπάιντεν είδε θετικά το αίτημα της Λευκωσίας για επέκταση της άρσης του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει ο εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς με αμερικανικά οπλικά συστήματα, αλλά και η αναβάθμιση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων μέσω της εκπαίδευσης τους με τον αμερικανικό στρατό.
Όπως δε πληροφορούμαστε, οι κύριοι Μπάιντεν και Σάλιβαν ζήτησαν τη θεσμοθέτηση των διευκολύνσεων προς τις αμερικανικές δυνάμεις στη Κύπρο, κάτι που προϋποθέτει και την αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στη Πάφο.
Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η αναβάθμιση της λειτουργίας του κέντρου CyCLOPS, ενώ η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να εξετάσει την παραχώρηση στην Κυπριακή Δημοκρατία ελικοπτέρων (μέσω του προγράμματος για πλεονάζων υλικό), για τις ανάγκες του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης.
Στα σημαντικά και δέσμευση του Αμερικάνου προέδρου ότι θα προωθήσει τις διαδικασίες για κατάργηση της βίζας για Κύπριους πολίτες, με τις εξελίξεις να αναμένονται όπως πληροφορούμαστε για τον Ιανουάριο.
Τέλος, σε σχέση με τις επενδύσεις, κοινή ήταν η βούληση για μεγιστοποίηση του Αμερικανικού οικονομικού αποτυπώματος στην κυπριακή οικονομία.
Όπως πληροφορούμαστε τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο και οι συνεργάτες του ήταν πολύ καλά ενημερωμένοι τόσο για το έργο στη Μάρινα της Λάρνακας, όσο και για τα προβλήματα που προκαλεί Τουρκία στο GSI.
Θέμα για το οποίο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει επίσης σήμερα το απόγευμα τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντησή τους στην Αθήνα.