Στη άρνηση μέχρι στιγμής της τουρκικής πλευράς να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πέραν της διάνοιξης της Μιας Μηλιάς, αποδίδουν διπλωματικές πηγές την δυστοκία καθορισμού της ημερομηνίας για την συνάντηση μεταξύ του ΠΤΔ Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, αποκλειστικά για το θέμα του ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων, όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες στο άτυπο δείπνο στην έδρα των Η.Ε, στις 15 περασμένου μηνός.
Έκτοτε οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα δύο φορές, στις 24 και 31 Οκτωβρίου, ενώ όπως πληροφορείται ο Αντ1, επαφές με τις δύο πλευρές είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και Ανώτατο στέλεχος της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν στην ΝΥ.
Είναι προφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η κα Ντι Κάρλο που ως φαίνεται θα ηγηθεί της προσπάθειας προετοιμασίας και της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, θέλει να κτίσει στο θετικό κλίμα που θα δημιουργήσει μια συμφωνία στο ζήτημα των οδοφραγμάτων. Συνεπώς, προκειμένου να αποφύγει ένα νέο αδιέξοδο έστω και σε θέματα χαμηλής πολιτικής, θέτει ως προϋπόθεση την μετακίνηση των δυο πλευρών από τις αρχικές τους θέσεις. Κάτι που επί του παρόντος σκοντάφτει στην Τ/Κ πλευρά η οποία συζητά, όπως έκανε σαφές, μόνο το άνοιγμα του Οδοφράγματος της Μιας Μηλίας. Σε αντίθεση με την Λευκωσία οποία προτείνει εναλλακτικά Πυρόι- Αθηένου και Κόκκινα.
Σε σχέση με την άτυπη πενταμερή, είναι προφανές πως όλοι αναμένουν την έκβαση τόσο των Αμερικανικών Εκλογών, όσο και της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στις οκτώ του μηνός στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολιτευτική ιστοσελίδα T-24, η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει μια σιωπηρή κατανόηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας πως μια μόνιμη λύση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, η διευρυμένη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Χωρίς όπως αναφέρει να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα διεξαχθεί σε 5μερή μορφή, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ή σε 4μερή μορφή με τη συμμετοχή μόνο της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Επί του προκειμένου διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία παραπέμπουν σε διαβεβαιώσεις που φαίνεται να δόθηκαν από το Λονδίνο ότι η συμμετοχή της Βρετανίας είναι «εκ των ων ουκ άνευ».