Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χριστοδουλιδης μπαιντεν 2

Η ιστορική διάσταση της επίσκεψης του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο είχε και συνέχεια, ως εκ του αποτελέσματος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Οβάλ Γραφείο.

Δεν αποτελεί μόνο την πρώτη συνάντηση μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, και τη συνάντηση του Γλαύκου Κληρίδη με τον Μπιλ Κλίντον, ούτε και μία ακόμα συνάντηση εργασίας όπως αυτές του Σπύρου Κυπριανού με τον Ρόναλντ Ρήγκαν ή του Γιώργου Βασιλείου με τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Και μπορεί να μην ήταν μέρος επίσημης επίσκεψης, όπως αυτή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, αλλά εξελίχθηκε στην πιο ουσιαστική, ιστορικά, συνάντηση, αφού σφραγίζει την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο.

Η Κύπρος εξελίσσεται στον μείζονα στρατηγικό εταίρο της υπερδύναμης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως η πλέον ευαίσθητη στον πλανήτη και με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία.

Και αυτή η σχέση θα δούμε να εξελίσσεται σε πολλαπλές κατευθύνσεις τους επόμενους μήνες.

Στα θέματα της περιφερειακής παρέμβασης, της ασφάλειας και της ενέργειας, της στρατιωτικής άμυνας της Κύπρου, αλλά και στα οικονομικά.

Η ιστορικότητα της συνάντησης σε σχέση με το Κυπριακό

Στα πενήντα χρόνια του Κυπριακού προβλήματος, είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβαθμίζουν το ζήτημα σε περιφερειακό, και στην ουσία του αποδίδουν, εμμέσως πλην σαφώς, και τη διεθνή διάσταση που αποτελεί ένα ιστορικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον θεωρούν το Κυπριακό όχι ως διμερή διαφορά, αλλά ως ένα πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί για να μην απειλεί την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Και αυτό συνιστά ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

Το μήνυμα μάλλον έχει ληφθεί, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου, αν κρίνουμε από τη σιγή που επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Οι θέσεις των ΗΠΑ σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού

Ο Τζο Μπάιτεν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο συνέδεσε το μέλλον της Κύπρου με τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η μορφή της λύσης του Κυπριακού, που θα πρέπει να έχει ως βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα πρέπει να αφήνει καμία ανοιχτή πόρτα σε πιθανές νέες αποσχιστικές βλέψεις ή παραβατικές συμπεριφορές.

Ακριβώς γιατί μια Κύπρος ασφαλής είναι απαραίτητη, για να εκτελεί τον ρόλο που της αναγνωρίζεται.

Τα μηνύματα προς το εσωτερικό της Κύπρου

Η ιστορικότητα της συνάντησης αντανακλάται στις τοποθετήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Το ζητούμενο είναι και στο εσωτερικό, από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, να αναληφθεί η ευθύνη για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό. 

Απαιτείται συλλογικότητα θέσεων, απέναντι στα επόμενα βήματα που αναμένονται από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, σαφέστατα με την ενεργό πλέον στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, και ομοιογένεια ως προς τις εξελίξεις, ακριβώς για να αποτραπούν περαιτέρω διολισθήσεις, είτε στη διάρκεια της όποιας νέας διαπραγμάτευσης είτε κατά τη συζήτηση και διαμόρφωση της πρότασης λύσης.