Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Σε πέραν των δύο χιλιάδων εκατό αεροπορικών παραβιάσεων και 137 των ναυτικών κανόνων του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας, την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Οι παραβιάσεις καταγράφονται στην επιστολή που απέστειλε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Μιχαήλ, με παραλήπτη τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, υποδεικνύει τις ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας για πλήρη στρατικοποίηση των κατεχομένων, την κατάληψη της νεκρής ζώνης και υπονόμευση της προσπάθειας ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

Μαρία Μιχαήλ – Μόνιμη αντιπρόσωπος Κυπριακής Δημοκρατίας

«Οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να υπονομεύσουν τόσο το αίσθημα ασφάλειας του λαού όσο και τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι ενέργειες αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Άγκυρας να διαιωνίσει την κατοχή της και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Κύπρια διπλωμάτης σημειώνει ότι οι επιθετικές ενέργειες και η ρητορική της Τουρκίας, αποτελούν απόδειξη της κατάφωρης περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς της Άγκυρας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και απευθύνεται κάλεσμα προς τα Ηνωμένα Έθνη να αποδείξουν ότι δεν εφαρμόζουν πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών.

Μαρία Μιχαήλ – Μόνιμη αντιπρόσωπος Κυπριακής Δημοκρατίας

«Οι παραβιάσεις του Χάρτη και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν γίνει ο κανόνας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στηρίξει τα δικά του ψηφίσματα και να διασφαλίσει ότι έχουν νόημα. Διαφορετικά, η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος υπονομεύεται σοβαρά»

Κινητικότητα «βλέπει» η Αθήνα

Το απομακρυσμένο ενδεχόμενο σύγκλισης τριμερούς συνάντησης του Αντόνιο Γκουτέρες με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, κατά τον μήνα που διανύουμε, στρέφει την προσοχή στις χωριστές επαφές που θα έχουν με τον Γενικό Γραμματέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης, αλλά κυρίως στη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθηναϊκή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για επανεκκίνηση του διαλόγου εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Γιώργος Γεραπετρίτης – ΥΠΕΞ Ελλάδας

«Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας και κατόπιν έντονης διπλωματικής δραστηριότητας της ελληνικής κυβέρνησης, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, το Κυπριακό έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ΟΗΕ. Παράλληλα, εντός της ΕΕ εξελίσσεται η συζήτηση περί ευρωτουρκικών σχέσεων, με αναφορά στο Κυπριακό, όπως καταγράφηκε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο 2024. Πριν λίγες μέρες, είχαμε την ευκαιρία, με τους ομολόγους μου στην ΕΕ, να θέσουμε προς συζήτηση τα ζητήματα αυτά παρόντος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Και είναι αλήθεια ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιουργεί πιο εύφορο έδαφος».

Στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αναμένεται να τεθεί ο νέος οδικός χάρτης του ελληνοτουρκικού διαλόγου ενόψει και της σύγκλησης, πριν από το τέλος του έτους, του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δυο χωρών.