«Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ» είπε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κόεν κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Παπαναστασίου.
Οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συζήτησαν σχετικά με το έργο ενεργειακής σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector. Ο κ. Κόεν, σύμφωνα με το δημοσίευμά του στην πλατφόρμα «Χ» είπε στον κ. Παπαναστασίου ότι το έργο έχει μεγάλη σημασία για το Ισραήλ καθώς θα συνδέσει συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό μέσω Κύπρου και Ελλάδας και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, το GSI αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ καθώς παρέχει πρόσβαση σε διάφορες αγορές ενέργειας και ενισχύει την ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές για το ίδιο ζήτημα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στην παρουσία των υπουργών ενέργειας και οικονομικών της κυπριακής Δημοκρατίας, των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, του υπουργού ενέργειας της Ελλάδας, του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και εκπροσώπων της γαλλικής Nexans, κατασκευάστριας του καλωδίου.
Αν και αποφεύχθηκε οριστικό ναυάγιο, εντούτοις τα πλείστα μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό επίπεδο.
Η θετική εξέλιξη που καταγράφεται από τη σύσκεψη της Τρίτης είναι η ολιγοήμερη άτυπη παράταση που φαίνεται να έδωσε η γαλλική Nexans, αποσύροντας το τελεσίγραφο που έθετε για τερματισμό των εργασιών κατασκευής τους καλωδίου σε περίπτωση που δεν πρόκυπτε εντός ημερών οριστική συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κυπριακή πλευρά υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους και για το σκοπό αυτό επιζητεί:
-Εγγυήσεις ότι το κόστος κατασκευής δεν θα ξεφύγει.
-Διαφάνεια στους όρους της συμφωνίας με τις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία του έργου.
-Την εξασφάλιση επαρκών δεσμεύσεων για ολοκλήρωση του έργου απέναντι σε ενδεχόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις.
-Ποιο θα είναι το κόστος για τους κύπριους καταναλωτές στο απευκταίο σενάριο διακοπής των εργασιών μεσούντος του έργου.
Ο υπουργός ενέργειας της Ελλάδας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα υλοποίησης Μανούσος Μανουσάκης - δημόσιες τοποθετήσεις του οποίου το προηγούμενο διάστημα είχαν προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Λευκωσία - ανέφεραν ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να αναλάβει το έργο εάν δεν διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του. Αφήνοντας να νοηθεί ότι άμεσα θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία καταβολής των 125 εκατομμυρίων από κυπριακής πλευράς.
Η Ελλάδα διασφαλίζει ότι το κρίσιμο γεωπολιτικό έργο θα πραγματοποιηθεί, σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Την ίδια ώρα στην εξίσωση δυναμικά φαίνεται να παρεμβαίνει και ο παράγοντας Ηνωμένες Πολιτείες, όπως άλλωστε διαφάνηκε και από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις Αμερικανών διπλωματών.