Τηλεόραση Ραδιόφωνο
jyt

Παρά το ότι η χθεσινοβραδινή κρίσιμη σύσκεψη για τον GSI κράτησε τέσσερις ώρες και 30 λεπτά είναι φανερό πως καμία απόφαση δεν πάρθηκε, μα πέραν τούτου δεν φάνηκε ούτε μέσα από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων ότι έγινε έστω η παραμικρή πρόοδος. Αυτό που ειπώθηκε χωρίς όποιας άλλης λεπτομέρειας είναι πως θα συνεχιστεί η συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο. «Όταν αποφάσισε να αποχωρήσει ο ΠτΔ είχε διαμορφωθεί το περίγραμμα της συζήτησης» είπε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου αποκρούοντας τα πυρά προς τον πρόεδρο και την απόφασή του να αποχωρήσει νωρίτερα από τη σύσκεψη.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ή με το πέρας της σύσκεψης το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως «ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση», τίποτα περισσότερο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί με διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών, όπως ήταν η συγκεκριμένη» αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αρκέστηκε σε μια λακωνική τοποθέτηση λέγοντας, «όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική, η δουλειά συνεχίζεται, τώρα πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα».

Εντύπωση προκάλεσε στην ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να αποχωρήσει από τη σύσκεψη προτού ολοκληρωθεί, επιλέγοντας να παραβρεθεί σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα 1974-1979 για παρουσίαση βιβλίου.

Επιστρέφοντας από την εκδήλωση ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αρκέστηκε να πει ότι «η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα, στα οποία υπήρχαν, αν θέλετε, ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή, απόφαση, να γίνει αυτή η συζήτηση, ήταν πολύ εποικοδομητική», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης». 

Πάντως είναι ακόμα άγνωστο μέχρι στιγμής ποια ήταν η περιρρέουσα της σύσκεψης όσων αφορά της τέσσερις απαιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ανάμεσα στιις απαιτήσεις-διευκρινήσεις της ΚΔ είναι η δέσμευση για ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Στο απευκταίο σενάριο που υπάρξει ναυάγιο στις εργασίες ποιο θα είναι το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο Κύπριος καταναλωτής. Ζητήθηκαν εγγυήσεις ότι το κόστος του έργου δεν θα ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ τα οποία προϋπολογίζονται. Τέλος, ζητήθηκαν να εξασφαλιστούν εγγυήσεις σε αυτό που λέμε γεωπολιτικό ρίσκο, εννοώντας προκλήσεις και σκοπέλους από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν πέραν του προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.

Από κυπριακής πλευράς βρέθηκαν επίσης στο τραπέζι της σύσκεψης ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Αντωνίου: Όταν αποφάσισε να αποχωρήσει ο ΠτΔ είχε διαμορφωθεί το περίγραμμα της συζήτησης

Απαντώντας στις επικρίσεις προς τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη σύσκεψη έχοντας άλλη υποχρέωση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου είπε πως όταν ο ΠτΔ αποφάσισε να αποχωρήσει ήδη είχε διαμορφωθεί το περίγραμμα της συζήτησης.

«Υπάρχουν ζητήματα τα οποία χρίζουν περαιτέρω διευκρινήσεων» είπε ο κ. Αντωνίου, παρ’ όλα αυτά τόνισε πως δεν μπορεί να μπει στις όποιες λεπτομέρειες καθώς υπάρχουν εν εξελίξει συζητήσεις.

«Η πρόθεση παραμένει από όλους να βρεθεί συμφωνία και να προχωρήσει το έργο για να έχουμε δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους».

O Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως σήμερα δεν θα γίνει οποιαδήποτε διαδικτυακή σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

«Εποικοδομητικό είναι το γεγονός ότι έχουμε φύγει από εκείνο το σφικτό χρονοδιάγραμμα που δημιουργήθηκε από μια περιρρέουσα ότι μετά την προηγούμενη Παρασκευή δεν θα υπήρχε αύριο. Γίνεται μία συζήτηση επί δεδομένων, νομικών και άλλων στοιχείων. Είναι ένα σύνθετο σύστημα που εμείς θέλουμε να έχουμε όσα περισσότερα αντικειμενικά στοιχεία για να πάρουμε τη βέλτιστη απόφαση».

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά»

Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», αναφερόμενος στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά και τις χθεσινές διαβουλεύσεις για το έργο στη Λευκωσία.

«Η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά», τόνισε και πρόσθεσε πως η χώρα μας περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη αυτό το έργο. Άλλωστε ελληνική είναι η εταιρεία που το έχει αναλάβει.

Επεσήμανε, δε, πως το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, έχει περιβληθεί με τον μανδύα της ΕΕ, η οποία και χρηματοδοτεί ένα μέρος του. Το έργο, όπως υπενθύμισε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως για την Κύπρο, γιατί αίρει την ενεργειακή απομόνωσή της.