Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τέσσερις ώρες και 30 λεπτά κράτησε η καθοριστική σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών από την Κύπρο και την Ελλάδα, και με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα δεδομένα, που θα κρίνουν το τί δέον γενέσθαι. Με ένα ζητούμενο και τέσσερις απαιτήσεις προσήλθε στη σύσκεψη η κυπριακή αντιπροσωπεία. Αποφάσεις δεν φαίνεται να λήφθηκαν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.

Από κυπριακής πλευράς βρέθηκαν στο τραπέζι της σύσκεψης ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Με τις δηλώσεις που ακολούθησαν της σύσκεψης δεν αφέθηκε να νοηθεί ότι υπήρξε, τουλάχιστον, μεγάλη πρόοδος. Υπόθηκε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο και τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει ενδεχομένως το σκηνικό.

Ζητούμενο για τη Λευκωσία, να υπάρξει όφελος για τους Κύπριους καταναλωτές με τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου. Η Κυβέρνηση ζήτησε τέσσερις απαιτήσεις για να υπάρξουν διευκρινήσεις.

Ήταν η δέσμευση για ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Στο απευκταίο σενάριο που υπάρξει ναυάγιο στις εργασίες πιο θα είναι το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο Κύπριος καταναλωτής. Ζητήθηκαν εγγυήσεις ότι το κόστος του έργου δεν θα ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ τα οποία προϋπολογίζονται. Τέλος, ζητήθηκαν να εξασφαλιστούν εγγυήσεις σε αυτό που λέμε γεωπολιτικό ρίσκο, εννοώντας προκλήσεις και σκοπέλους από την Τουρκία.

Από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων, σε κάποια σημεία υπήρξε κατανόηση θέσεων από εκατέρωθεν τις πλευρές χωρίς να ξεκαθαρίζεται ότι έγιναν αποδεκτές.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνάντησης που διήρκησε περίπου τέσσερεις ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν τελειώσαμε, η συζήτηση συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα, στα οποία υπήρχαν, αν θέλετε, ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι επιχειρεί να αποσυνδέσει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου με το ενδεχόμενο γεωπολιτικό ρίσκο.

Η συζήτηση για τον GSI ήταν εποικοδομητική και θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει κατάληξη, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector).

«Ήταν πολύωρη η συνάντηση και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου στις δηλώσεις του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών.

Ερωτηθείς αν τα μέρη είναι πιο κοντά ή πιο μακριά, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε άλλο, σημειώνοντας ότι έπρεπε να αναχωρήσει ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία. «Και θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η εργασία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης «επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν υπάρχουν  τελεσίγραφα».

«Είπαμε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά απ’ εκεί που τελειώσαμε σήμερα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε άλλο αφού η εργασία συνεχίζεται.

Επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση είναι εποικοδομητική και συνεχίζεται, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι πρέπει να δοθεί λίγο χρόνος ακόμη.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει καμία αναφορά για το τι συζητήθηκε εντός της σύσκεψης. «Επαναλαμβάνω ότι ήταν μία συζήτηση εποικοδομητική, τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις της άλλης πλευράς και ουσιαστικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία ώστε να καταλήξει», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Ενέργειας.

Θα πρέπει σε κάποια στιγμή να γίνουν βυθοσκοπικές έρευνες σε περιοχές που παρανόμως η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκεται στη δική της υφαλοκρηπίδας.

Εποικοδομητική συνάντηση, συνεχίζουν οι διαβουλεύσεις χωρίς να έχουμε κάτι προς το παρών ανακοινώσιμο.

Πλέον το ζητούμενο είναι σε ποια μορφή θα συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις και σε πιο επίπεδο.