Ξεκαθάρισμα του τοπίου για τις προοπτικές υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, αναμένεται στην αυριανή απογευματινή διευρυμένη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Ενέργειας και περιβάλλοντος της Ελλάδας, του ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου και της γαλλικής εταιρείας NEXANS, κατασκευάστριας του καλωδίου.
Αν και δεν αναμένεται η λήψη τελεσίδικων αποφάσεων, εντούτοις η σύσκεψη χαρακτηρίζεται κάτι περισσότερο από κρίσιμη και αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον του έργου.
Κατά την αυριανή σύσκεψη η κυπριακή πλευρά επιζητεί να λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα πιθανά σενάρια, όπως για παράδειγμα ποιος θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις και σε ποια έκταση, σε ενδεχόμενο ναυάγιο του έργου.
Πέραν των οικονομικών πτυχών διευκρινήσεις θα ζητηθούν και για νομικά ζητήματα.
Για σκοπούς προετοιμασίας και συντονισμού, το πρωί και το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο προπαρασκευαστικές συναντήσειςυπό τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στην παρουσία των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, των μελών της κυβέρνησης και τεχνοκρατών που θα συμμετάσχουν στην αυριανή σύσκεψη.
«Ζητούμενο η βιωσιμότητα»
Αποσύνδεση της γεωπολιτικής από την οικονομική πτυχή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης προωθεί η Αθήνα.
Όπως διαφάνηκε και στην χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην οικονομική βιωσιμότητα του έργου, επιλέγοντας να παραπέμψει σε βάθος χρόνου τις γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Γιώργου Γεραπετρίτη, απαντώντας το απόγευμα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.
«Υπάρχει ένα θέμα οικονομικής βιωσιμότητας, ένα τεχνικό θέμα δηλαδή αν το έργο αυτό είναι δυνατόν να παραγάγει μία οικονομική αξία. Έχει να κάνει με το ρυθμιστικό περιβάλλον, αυτό είναι ακόμη το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις μεταξύ των μερών και εξαρτάται πρωτίστως από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Το όποιο δε, γεωπολιτικό ρίσκο δε θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να εμποδίσει τη συνέχιση του έργου αυτού», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ενώ σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός ενέργειας της Ελλάδας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου και όχι στο γεωπολιτικό ρίσκο.
«Η οικονομική βιωσιμότητα δεν έχει επιτευχθεί αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά από την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου. Αυτό είναι το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.
Από ελληνικής πλευράς αφήνονται να διαρρεύσουν πληροφορίες σε Μέσα Ενημέρωσης για δυσαρέσκεια αναφορικά με τους χειρισμούς της Λευκωσίας.
Το ιταλικό σκάφος Levoli Relume συνεχίζει, εν τω μεταξύ, ανοικτά της Κάσου και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τις βυθοσκοπικές έρευνες που απαιτούνται για υλοποίηση του Great Sea Interconnector.
Τις εργασίες του ερευνητικού παρακολουθεί διακριτικά και σε απόσταση πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.