Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
φδσ

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την αποφράδα μέρα της β’ φάσης της βάρβαρης εισβολής της Τουρκίας που διαίρεσε με τη βία την Κύπρο, την έθεσε υπό κατοχή, εκδίωξε χιλιάδες συμπατριωτών μας και καθόρισε τραγικά το μέλλον της Κύπρου, του λαού της και τη σύγχρονη ιστορία της, ανάφερε αρχικά σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανέφερε, «μισό αιώνα μετά, καταδικάζουμε το έγκλημα στην Κύπρο, τη συνεχιζόμενη κατοχή και Δεν Ξεχνάμε» και συνέχισε λέγοντας πως «τιμούμε και μνημονεύουμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους ηρωικά μαχόμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά της προσφυγιάς.»

«Την ίδια στιγμή», είπε, «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, της απελευθέρωσης, της επανένωσης, όταν στην Κύπρο επικρατήσουν πραγματικές συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου και των παιδιών μας. Η μη λύση δεν είναι λύση. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, παραμένουμε μαχητικά αισιόδοξοι  για μια επανενωμένη Κύπρο όπως μας αξίζει.»

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ακόμα στις εργασίες που γίνονται από την πρώτη μέρα ανάληψης της Προεδρίας, έτσι ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες «με στόχο την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν». Ως μοναδικό στόχο των εργασιών αυτών, αναφέρει την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες από τον ΓΓ του ΟΗΕ, «ως αποτέλεσμα και της αναγνώρισης της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης από τη διεθνή κοινότητα, για επίλυση του προβλήματος.»

«Οι όποιες προκλήσεις και οι αδιάλλακτες τοποθετήσεις δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. Αντίθετα, μας πεισμώνουν περισσότερο, ώστε να εργασθούμε πιο επίμονα και μεθοδικά, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δημιουργώντας προϋποθέσεις και ευκαιρίες» σημειώνει.

Επιπρόσθετα, δηλώνει έτοιμος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμη και αύριο για να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου «στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και ασφαλώς των αρχών και αξιών της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού.»

«Οι προκλήσεις που υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών. 

Σε αυτη την προσπάθεια για επιτυχία του αγώνα μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου και οι συνεχείς προσπάθειες για μια ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία, ευημερούσα και ακμάζουσα» καταλήγει η δήλωσή του Προέδρου Χριστοδουλίδη.