Την ίδια ώρα που η τουρκική πλευρά επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβλέπουν το αμέσως επόμενο διάστημα εξελίξεις στο Κυπριακό.
Υποδεχόμενος χθες βράδυ στο Προεδρικό τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε κρίσιμους και δύσκολους τους επόμενους μήνες.
«Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε Ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, την Κύπρο, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού, και θα μπορεί με την επανένωση, με την επίλυση, να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων της», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε σημερινή του ανάρτησή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, έγραψε ότι ελπίζει και εύχεται οι δύο κοινότητες στο νησί να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Ενώ χθες βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης ενόψει εξελίξεων επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο.
«Θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί μπροστά για ένα νέο ρεαλισμό, αναστοχαζόμενοι και αυτά τα οποία έγιναν τα τελευταία χρόνια. Μαθαίνοντας όλοι από τα λάθη μας άλλα και απόλυτα αφοσιωμένοι στην επιμονή μας στην επιμονή μας να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην ομιλία του που ακολούθησε στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι δεν μπορούν γίνου αποδεκτά τετελεσμένα και πρόσθεσε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθήσει και στην πρόοδο του Κυπριακού.
«Στην προοπτική αυτή οι δύο εθνικοί πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι όσο ποτέ. Κάτι που πρέπει να το παραδεχθούμε, δεν υπήρξε ανέκαθεν σταθερό δεδομένο στον κοινό αγώνα. Τώρα όμως η εμπειρία μας χαλύβδωσε τη συνεργασία. Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση. Ούτε βέβαια συμβιβαζόμαστε με την μοιρολατρική διαπίστωση πως κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Την προσδοκία ότι παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις και την απουσία της απαιτούμενης βούλησης από την άλλη πλευρά, εντούτοις μπορεί να υπάρξει διάρρηξη του αδιεξόδου που θα οδηγήσει σε συνομιλίες που θα επανενώνουν τον τόπο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Την ίδια στιγμή, όμως, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση, ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και στον συμβιβασμό που μπορούμε να αποδεχθούμε. Όπως προανέφερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι θα συμπράξουμε σε μια ψευδεπίγραφη και θνησιγενή διευθέτηση που θα ισοδυναμεί με δύο κράτη ή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ή δεν θα επιτρέπει στο σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολαμβάνουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανακοίνωση χαρακτηρίζει ιστορική τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία.
Σε ανακοίνωση σημειώνει ότι δεν ήταν μόνο συμβολικής σημασίας αλλά περισσότερο ουσιαστικής και αντανακλά το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, της ειλικρίνειας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ δύο αδελφικών κρατών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.