Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Πλήρης αναδίπλωση από την Χεζμπολάχ. Με επιλεκτικές διαρροές προς μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, η ισλαμική οργάνωση παρουσιάζεται να διευκρινίζει πως ο Γενικός της Γραμματέας, Χασάν Ναζράλα, δεν απείλησε τους Κύπριους, παρά μόνο προειδοποίησε πως «η Κύπρος θα μπορούσε να ήταν μέρος σε ενδεχόμενο βομβαρδισμό του Λιβάνου, σε περίπτωση πολέμου». 

Τα μαζεύει τώρα η Χεζμπολάχ. Μετά την διεθνή κατακραυγή, αλλά και τα πολλά ερωτηματικά που δημιούργησε η απροκάλυπτη επίθεση και οι ωμές απειλές της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο γνωστός δημοσιογράφος και επικεφαλής του Media Focus Center, Salem Zahran, εξήγησε μιλώντας στο κανάλι MTV του Λιβάνου ότι:

«Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δεν απείλησε τους Κύπριους, αλλά μάλλον τους προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα ενδεχόμενο βομβαρδισμό του Λιβάνου σε περίπτωση πολέμου».

Ο Ζαχράν αποκάλυψε ότι υπήρξε έμμεση επαφή μεταξύ Κυπρίων αξιωματούχων και Χεζμπολάχ,  κατά την διάρκεια της οποίας μεταφέρθηκαν θετικά μηνύματα και τα πράγματα, όπως αναφέρει, είναι πλέον καλύτερα. Είναι δε προφανές ότι ο Ζαχράν αναφέρεται στον δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε από χθες η Λευκωσία με την Κυβέρνηση του Λιβάνου και συγκεκριμένα την τηλεφωνική  επικοινωνία που είχε ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος με τον Λιβάνιο ομόλογό του Αμπτνάλα Μπου Χαμπίμπ.

«Η Χεζμπολάχ δεν θέλει πόλεμο. Έχει κάθε λόγο να τον πυροδοτήσει, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί ένα ολοκληρωτικό πόλεμο και μια μεγάλη διένεξη».

Τα πράγματα, κατέληξε ο Ζαχράν ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρει  διακομιστής θέσεων της  Χεζμπολαχ,  είναι ακόμη εντάξει παρά τις ισραηλινές απειλές, και δεν δείχνουν ότι η χώρα οδεύει προς μια έκρηξη."
 
Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις απειλές Νασράλα βρέθηκε το μεσημέρι στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κωνσταντίνου Κόμπου με τον Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την διάρκεια της οποίας ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε την συμπαράσταση της Ένωσης, εξαίροντας παράλληλα τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου.   

Νωρίτερα ο κ. Κόμπος χαρακτήρισε εκ νέου αβάσιμες της απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, καθώς όπως επανέλαβε και ενώπιον του  Φιλιππινέζου Ομολόγου του,  η Κύπρος  δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με αυτό, επομένως θεωρούμε ότι η όλη συζήτηση στερείται βάσης. Προσπαθούμε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες να προσφέρουμε υποστήριξη στους ανθρώπους στη Γάζα, σε συνεργασία με μια σειρά από άλλες χώρες, με τον ΟΗΕ, άρα είμαστε εξίσου έκπληκτοι με αυτά που ειπώθηκαν γιατί δεν έχουν ουσιαστική εφαρμογή σε αυτό που έκανε η Κύπρος ή που εκπροσωπεί η Κύπρος».

Στον σταθεροποιητικό αλλά και ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος, υπονοώντας σαφώς το σχέδιο «Αμάλθεια» αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο εκπρόσωπος του State Department, εκφράζοντας με αφοπλιστικό τρόπο την έκπληξη του για τις απειλές Νασράλα.

 «Το γιατί η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί σε μια χώρα στη μέση αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που παίζει, το γιατί εξαπολύουν αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνάει». 

Την στήριξη τους στην ΚΔ εξέφρασαν από χθες τόσο οι Βρυξέλες όσο και η Αθήνα δια του Υπουργείου Εξωτερικών.