Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργικο

Για τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκινώντας την αρχική του τοποθέτηση σημειώνοντας πως σχετικά με το θέμα των θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ «βρισκόμαστε πολύ κοντά».

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον πρώτο υφυπουργό Μετανάστευσης Νικόλα Ιωαννίδη, ζήτησε από το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο να σταθεί δίπλα του για την προσπάθεια που γίνεται για ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Όσον αφορά την ιστορική, όπως σημειώνεται, συμφωνία Στρατηγικού Διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, ο ΠτΔ κάλεσε άπαντες να εργαστούν για την υλοποίηση της συμφωνίας καθώς αγγίζει πολλά υπουργεία και χρειάζεται η συνεργασία όλων.

Την ίδια στιγμή, για την επίτευξη του στόχου να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο Πρόγραμμα των ΗΠΑ που δεν χρειάζονται οι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων θεωρήσεις εισόδου, είμαστε στο τελικό στάδιο, για αυτό αναμένω από όλους να εργαστούμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συζητήθηκε η στήριξη των κοινοτήτων και των πυρόπληκτων στην Πάφο, στον Ύψωνα και στον Φαρμακά όπου τονίστηκε η ανάγκη να γίνει η καταβολή των σχετικών ποσών καθώς έχει γίνει η καταγραφή.

«Έχει γίνει καταγραφή, είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε, όπως υποσχεθήκαμε, στο να μπορούν να αξιοποιήσουν στο βαθμό που γίνεται την περιουσία τους, ειδικά αυτοί που έχουν ανάγκη για θέματα άρδευσης και για άλλα θέματα. Στη συνέχεια θα δούμε αν χρειάζεται να γίνουν αναπροσαρμογές, άρα, αμέσως μετά την έγκριση, σήμερα, θέλω να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει η καταβολή των σχετικών ποσών».

Σήμερα, θα γίνει η ανακοίνωση της επέκτασης των μέτρων στήριξης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ειδικότερα για το θέμα της παράτασης της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε στην Κύπρο.

« Η υπεύθυνή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε που οδηγεί και σε συνεχείς αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, μας επιτρέπει να έχουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική και μας επιτρέπει μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σήμερα να ανακοινώσουμε την επέκταση της επιδότησης και κάποια άλλα μέτρα, τα οποία θα συζητήσουμε στη συνέχεια».

Στη σημερινή συνεδρία θα γίνει και μια ειδική Σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα της Προεδριας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Παρουσιάστηκαν από την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων για το τι πρέπει να αναλάβει το κάθε υπουργείο σχετικά με την επερχόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το 2026.

«Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και αυτό είναι θετικό, αλλά είναι στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης μας μια πετυχημένη Προεδρία. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, οι εμπειρίες μας μετά από 20 χρόνια στην ΕΕ και η αναγνώριση που τυγχάνουμε είναι μόνο μερικά από τα εφόδια που μας επιτρέπουν να έχουμε μια πετυχημένη Προεδρία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα».