Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υφυπουργειο

Για καλή εικόνα της Κύπρου διεθνώς σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα έκαναν λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου, δρ Νικόλας Ιωαννίδης, σε δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης και ασύλου. Η τελετή έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφότου συνεχάρη τον Νικόλα Ιωαννίδη για τον διορισμό του, σημείωσε ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και η λειτουργία του Υφυπουργείου θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η συστέγαση όλων των υπηρεσιών θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη όσον αφορά τον προγραμματισμό, την εποπτεία, τον συντονισμό και γενικότερα την καλύτερη λειτουργία τους. Όπως είπε, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού πριν από 15 μήνες, η Κύπρος δεχόταν δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις εξαιτίας των μαζικών αφίξεων μεταναστών, αναφέροντας ενδεικτικά πως από το 2021 στο 2022 είχαν διπλασιαστεί οι αφίξεις μεταναστών και η Κύπρος δεχόταν γύρω στους 1.800 μετανάστες τον μήνα. 

Ως επακόλουθο, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας είχαν υπερβεί τα όριά τους, αναφέροντας ως παράδειγμα το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα”, όπου φιλοξενούνταν πέραν των 3.000 ατόμων».

Αναφερόμενος στην πολιτική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι υιοθετήθηκε μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης, που στόχο είχε να καταστήσει την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό. Μιλώντας για τους πυλώνες της στρατηγικής αυτής, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «επικεντρωθήκαμε τους τελευταίους 15 μήνες σε συγκεκριμένους πυλώνες που στόχο είχαν τη μείωση των αφίξεων, την αύξηση των επιστροφών, τη βελτίωση των υποδομών και την επιτάχυνση των εξετάσεων ασύλου».

«Η εικόνα σήμερα είναι σαφώς βελτιωμένη», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους 15 μήνες έχει επιτευχθεί η μείωση των αφίξεων γύρω στο 50% και η αύξηση των επιστροφών κατά 66%. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο, φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται», συμπλήρωσε. 

Ακόμη, εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά επειδή το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει τα εύσημα από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτές τις ενέργειές του, ειδικά όσον αφορά τις επιστροφές. «Η Επίτροπος Γιόχανσον σε τοποθετήσεις της, χαρακτήρισε την Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση, όπως επίσης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χαρακτήρισε την Κύπρο ως πρωταθλήτρια στις επιστροφές», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα της πολιτικής, εκείνον της αναβάθμισης των υποδομών, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚεΠΥ) «Πουρνάρα», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, είπε, το Κέντρο είναι κλειστή δομή και το όφελος από αυτό φαίνεται και από τον περιορισμό των αντιδράσεων στις κοινότητες που γειτνιάζουν με το Κέντρο.

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, έχει προχωρήσει η αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. «Εξίσου σημαντικό, έχουμε προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Προαναχωρησιακού Κέντρου, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αύξηση των επιστροφών», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο πλάνο δράσης που καταρτίστηκε για την ενσωμάτωση των μεταναστών και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 δράσεις σε πέντε πυλώνες, δηλαδή την υγεία, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου στον πρώτο Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας για την εξαιρετική συνεργασία και τη στοχοπροσήλωσή τους όλο αυτό το διάστημα.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ίδια αγαστή συνεργασία θα συνεχιστεί και με το Υφυπουργείο.

Απευθυνόμενος στον Νικόλα Ιωαννίδη, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση πως η βελτιωμένη εικόνα, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία του Υφυπουργείου και υπό την πολιτική του καθοδήγηση, προσθέτοντας ότι «οι δικές σου επιτυχίες θα είναι επιτυχίες για την Κύπρο ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Από την πλευρά του, ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, δρ Νικόλας Ιωαννίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το σημαντικότατο έργο που έχει επιτελέσει το διάστημα που κλήθηκε να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

«Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία το έχει αντιληφθεί, το έχει προσλάβει και έχει κατανοήσει πόσο σημαντική βελτίωση έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, οπότε η παρακαταθήκη που αφήνετε είναι πολύ κρίσιμη και χρήσιμη για τον τόπο, αλλά και για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης», είπε.

«Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Ξεκινάμε από μια πάρα πολύ καλή αφετηρία που έχετε δημιουργήσει εσείς με τους συνεργάτες σας» συνέχισε ο κ. Ιωαννίδης, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα δουλέψουν σκληρά, ούτως ώστε να διατηρήσουν αυτή την καλή εικόνα και στο πέρασμα του χρόνου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την καλή εικόνα που έχει η Κύπρος διεθνώς, αλλά να εμπεδωθεί και το αίσθημα στους Κύπριους πολίτες ότι η Κυβέρνηση διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, πάντοτε βεβαίως στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με ευαισθησία, εξισορροπώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου», διευκρίνισε.

«Δεν θέλω αναλωθώ σε πολλά λόγια. Τα δικά σας έργα έχουν μιλήσει. Τώρα είναι η σειρά μας να δουλέψουμε σκληρά, ούτως ώστε να συνεχίσουμε αυτή την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε καταληκτικά.

Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για διαχείριση μεταναστευτικού φέρνουν αποτελέσματα

Οι μέχρι τώρα θετικές επιδόσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός και η μεθοδικότητα με την οποία εργαζόμαστε φέρνουν αποτελέσματα, ανέφερε την Τετάρτη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τελετή διαβεβαίωσης του πρώτου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία μελών της Κυβέρνησης.

Επεσήμανε πως οι αφίξεις των μεταναστών παρουσιάζουν μείωση κατά 50%, οι αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής μειώθηκαν κατά 65%, και οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 66%. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας κατά την τελετή, είπε πως το κυπριακό κράτος είναι φιλόξενο, όπως και η κυπριακή κοινωνία, αλλά απαιτεί την ίδια ώρα από όσους απολαμβάνουν νόμιμα τη φιλοξενία της χώρας να επιδεικνύουν και τον απαραίτητο σεβασμό στους νόμους της, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου Σχεδίου Δράσης για την ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.

«Ένα θέμα, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που δοκιμάζει πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και προκαλεί πολλαπλές επιπτώσεις, αποτελώντας σήμερα μια από τις ουσιαστικότερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πρόκληση που, λόγω και του ευρύτερου ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται σε χώρες της Αφρικής και πολλών άλλων δεδομένων, θα συνεχίσει να απασχολεί τόσο την Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε σχετικά.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, ακολουθήσαμε μια ολιστική προσέγγιση, με βασικό στόχο η χώρα μας να σταματήσει να θεωρείται ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι «σε μεγάλο βαθμό ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και η Κύπρος αποσπά τα εύσημα για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθεί».

Πρόσθεσε πως ο εν λόγω σχεδιασμός κινήθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις, τουτέστιν μείωση των ροών, γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, άμεσο επαναπατρισμό των μη δικαιούχων και βελτίωση των υποδομών για φιλοξενία των αιτητών πολιτικής προστασίας, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, και παρά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε η χώρα, τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν την ορθότητα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα των δράσεων της Κυβέρνησης αναγνωρίζεται και από την κυπριακή κοινωνία.

«Συγκεκριμένα οι αφίξεις παρουσιάζουν μείωση κατά 50%, οι αφίξεις μέσω της Πράσινης Γραμμής μειώθηκαν κατά 65%, και οι επιστροφές αυξήθηκαν κατά 66%. Την ίδια στιγμή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας", ανέφερε.

"Προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και εφαρμογή το σχετικό Σχέδιο Δράσης που έχουμε εκπονήσει, ένα Σχέδιο που περιλαμβάνει 50 δράσεις σε πέντε άξονες που αφορούν τη στέγαση, την απασχόληση, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την υγεία», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό επιστροφών και τέταρτη σε απόλυτο αριθμό, με τους αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίσει την Κύπρο Ευρωπαίο πρωταθλητή στις επιστροφές.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η στρατηγική της ΚΔ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα κράτη, με τον Υπουργό Εσωτερικών να καλείται τον περασμένο Απρίλιο να παρουσιάσει την πολιτική της Κύπρου για τις επιστροφές σε υπουργική Σύνοδο της Βελγικής Προεδρίας της ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι πολύ πρόσφατα η Κύπρος ανέλαβε πρωτοβουλία για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, με τη διοργάνωση και σχετικής υπουργικής Συνόδου στη Λευκωσία, ανοίγοντας στην ουσία τη συζήτηση για τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία ως ασφαλών, ενώ χαρακτήρισε ως καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τις επισκέψεις του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Απευθυνόμενος στον κ. Ιωαννίδη, ανέφερε ότι από σήμερα αναλαμβάνει το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και παραλαμβάνει τις αρμοδιότητες από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος, όπως σημείωσε, «έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και αναπόφευκτα οι απαιτήσεις θα είναι πολλές και οι προσδοκίες ακόμη πιο υψηλές».

«Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις τις τεράστιες προκλήσεις που θα κληθείς να διαχειριστείς, αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ανταπεξέλθεις στο ακέραιο. Η ακαδημαϊκή σου κατάρτιση, η επαγγελματική σου εμπειρία ως νομικού συμβούλου στο Υπουργείο Εξωτερικών για ζητήματα δημόσιου διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά κυρίως, η ακεραιότητα του χαρακτήρα σου και η αφοσίωσή σου, αποτελούν εχέγγυα της έντονής μου πεποίθησης ότι θα ανταποκριθείς στα καθήκοντα που σου ανατίθενται», τόνισε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η παρουσία του νέου Υφυπουργού θα δώσει προστιθέμενη αξία στο κυβερνητικό σχήμα.

Τον κάλεσε επίσης να διατηρήσει ανοικτή την πόρτα του Υφυπουργείου για τους πολίτες και να φροντίσει ώστε να υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, με τους κοινωνικούς εταίρους, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και γενικά με όλους όσοι ασχολούνται με θέματα του χαρτοφυλακίου.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου «για τον επαγγελματισμό, τη μεθοδικότητά και την καθοριστικότατη συμβολή» του στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας ότι έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα σταθεί «στο πλευρό του Νικόλα».