Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου του 1974, με το Ψευδοκράτος και την Τουρκία να συνεχίζουν τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων, με στόχο να νομιμοποιήσουν την παράνομη εισβολή και κατοχή.

Για μία ακόμη χρονιά ετοιμάζεται μία μεγάλη και προκλητική φιέστα στα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, συζήτησαν για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα, όπως και για την άτυπη Σύνοδο Ηγετών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Σούσα του Αζερμπαϊτζάν στις 5 - 6 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν στη φιέστα για τη μαύρη επέτειο

Ο Τούρκος πρόεδρος, εκτός απροόπτου, αναμένεται να παραστεί στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, όπως και πολλά μέλη του Υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο πώς το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κεμαλικού κόμματος CHP, Οζγκιούρ Οζέλ.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα γραφεία του CHP μετά από 18 χρόνια, μία κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές μαρτυρά, πώς ο ένοικος του Λευκού Σαράι επιχειρεί να υπάρξει μία κοινή γραμμή σε σχέση με το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος του CHP Ντενίζ Γιουτζέλ επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες θα παραστούν στην εν λόγω φιέστα.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σειρά εκδηλώσεων και ενεργειών με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, αντιναύαρχο Ζέκι Ακτούρκ, το τουρκικό αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu» θα πλεύσει προς το ψευδοκράτος.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις επίδειξης και χαιρετισμού των ομάδων Turkish Stars και Solotürk, συναυλίες, ενώ ετοιμάζονται ειδικό λογότυπο, αναμνηστικά γραμματόσημα και νομίσματα τα οποία θα εκδοθούν για την 50ή επέτειο.

Ο Τατάρ τορπιλίζει το Κυπριακό

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν απομακρύνεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο επανέλαβε πώς για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να «είναι σύμφωνα με την πολιτική φιλολογία και τον ορθό τρόπο, να απαιτήσουμε την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τδβκ με το ελληνοκυπριακό κράτος του νότου για μια συμφωνία που να προβλέπει τη συνεργασία των δύο κρατών».

Ο Ερσίν Τατάρ ενημέρωσε τους βουλευτές του ψευδοκράτους σε κλειστή συνεδρίαση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και την επαφή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

«Είμαστε έτοιμοι για συνάντηση, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για να ξεκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Επειδή η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται την κυριαρχία μας. Δεν έχει νόημα να καθόμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με ένα μέρος που δεν δέχεται την κυριαρχία μας», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση.

Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε τις απόλυτες θέσεις της Άγκυράς, ενώ εξήρε τη σημασία της τουρκικής εισβολής το 1974, τονίζοντας πώς «με την υποστήριξη της Τουρκίας, ο κόσμος έμαθε για άλλη μια φορά τις πραγματικότητες της Κύπρου».

Τη στιγμή που η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ συνεχίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Πηγή: cnn.gr