Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ αναμένεται στην Κύπρο στις 24 – 25 Ιουνίου. Ήδη άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις για τον καθορισμό των ημερομηνιών που θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τον Ερσίν Τατάρ.

Ακολούθως η διπλωμάτης, θα πάει στη Νέα Υόρκη και θα καταθέσει Έκθεση στον Γενικό Γραμματέα. Από την έκθεση αυτή που είναι πολύ σημαντική θα εξαρτηθεί μαζί και με τα αποτελέσματα της τελευταίας της συνάντησης στο νησί, το τι θα πράξει ο Γενικός Γραμματέας.

Εάν δηλαδή θα πάει σε μια παράταση των όρων εντολής του συμβολαίου της κ. Ολγκίν. Εδώ οι δύο πλευρές ασκούν τις δικές τους πιέσεις, η Λευκωσία θεωρεί ότι σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να αφήνεται να διαφανεί ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο. Από την άλλη η τουρκική πλευρά αλλά και οι κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν πως εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα είναι και το τέλος και αυτής της προσπάθειας.

Η άποψη που κυριαρχεί στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα και με τις πληροφορίες που κατέχει η Λευκωσία, είναι ότι θα πάμε σε μια παράταση λίγων μηνών των όρων εντολής της κ. Ολγκίν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ίσως να κάνει και μια αναφορά ο Γενικός Γραμματέας όταν θα συναντηθεί με τους ΠτΔ και τον Τατάρ. Ίσως εκεί να είναι η τελευταία ελπίδα για να υπάρξει κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό.


Όσον αφορά το Κυπριακό, και με βάση την αναβαθμισμένη σχέση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ, είχαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Politico, από  Ίβο Ντάαλντερ, διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Chicago Council on Global Affairs. Υποστηρίζει πως μέσα από μια τέτοια σχέση μπορεί να είναι και το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού καθώς ενδεχομένως το σκηνικό που δημιουργείται με τις σχέσεις στην περιοχή να πιέσουν την Τουρκία έτσι ώστε να συναινέσει σε μια διπλωματική λύση του Κυπριακού.