Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νεκρη ζωνη μεταναστες

Έντονα δυσαρεστημένη είναι η Κυβέρνηση, από τους χειρισμούς της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα των άτυπων μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός της νεκρής ζώνης, σε άθλιες συνθήκες, καθώς ανέμενε να τύχει το ζήτημα διαφορετικής διαχείρισης, δεδομένων των διακηρυγμένων θέσεων της.

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στον ΑΝΤ1, και παρά το γεγονός πως θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στο όλο ζήτημα, δεν έκρυψαν την δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η UNFICYP.

Θεωρούν επιλήψιμη την προετοιμασία των Ειρηνευτών με σκηνές για τους μετανάστες, ενώ τονίζουν πως δεν θα έπρεπε να τους αφήσουν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.

Το όλο θέμα δεν αποκλείεται να αποτελέσει και αντικείμενο στην έκθεση για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΙΚΥΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι διπλωματικές πηγές παρέπεμψαν στα όσα μόλις την Παρασκευή δήλωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί του θέματος.  

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών. Έχουμε αποδείξει πολλές φορές και την ευαισθησία μας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πώς το διαχειριζόμαστε», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η ΕΔΕΚ, η οποία τονίζει πως ο Κόλιν Στιούαρτ προσπαθεί να υπονομεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά την ανάκλησή του.

«Γιατί ασκείται εκβιαστική πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες θα στείλουν το μήνυμα σε κύματα παράνομων μεταναστών ότι μπορούν να εισέρχονται στη νεκρή ζώνη, ως ένας νέος «διάδρομος» παράνομης εισόδου στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία; Και το χείριστο είναι ότι ο Κόλιν Στιούαρτ, με τις ενέργειες του, επιδιώκει να καταστήσει το φαινόμενο της μετανάστευσης δικοινοτικό, κάτι που θα ικανοποιεί την αξίωση του ψευδοκράτους για δήθεν «συνεργασία» στην αντιμετώπιση του φαινομένου.», αναφέρει η ΕΔΕΚ. 

Μέσα σε όλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, καταγγέλλει λεγόμενα πανεπιστήμια  στα κατεχόμενα στον Ευρωπαϊκό Φορέα για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για εικονικούς φοιτητές που κατέληγαν στις ελεύθερες περιοχές, και αιτούνταν άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Περίπου 70%  ήταν ούτω καλούμενοι φοιτητές, έπαιρναν φοιτητική βίζα για τα κατεχόμενα χωρίς έλεγχο από την Τουρκία και από εκεί στις ελεύθερες περιοχές, να γίνει εξέταση και να κινδυνεύουν πλέον αυτά ούτω καλούμενα τα πανεπιστήμια να χάσουν την αναγνώριση που υπάρχει  από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό διαπίστευσης  », σημείωσε ο ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Ιωάννου. 

Τα δυο Υπουργεία παρέθεσαν εμπεριστατωμένα στοιχεία για 188 περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι έφτασαν στις κατεχόμενες περιοχές με λεγόμενες «φοιτητικές θεωρήσεις» και σχεδόν ταυτόχρονα πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές, όπου αιτήθηκαν άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.