Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαρινος σιζοπουλος εδεκ

Επιστολή προς την ηγεσία της ΕΔΕΚ απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου, ζητώντας την παραίτηση του Μαρίνου Σιζόπουλου και την προκήρυξη συνεδρίου το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου, στο οποίο δεν θα είναι υποψήφιος. 

«Η ΕΔΕΚ χρειάζεται επειγόντως οξυγόνο και αυτός που θα της το δώσει δεν είσαι εσύ!» υπογραμμίζει ο κ. Ηλιοφώτου. 

Στην επιστολή του προς τον κ. Σιζόπουλο αναφέρεται στα ποσοστά που πήρε το κόμμα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, μιλώντας για μια «κατάληξη μιας καθοδικής πορείας», που ξεκίνησε πολύ πριν την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος. Ωστόσο η ανάκαμψη όπως αναφέρει «δεν προβλέπεται να συμβεί με την παρούσα ηγεσία στο κόμμα».

Αυτούσια η επιστολή του κ. Ηλιοφώτου. 

Αγαπητέ Μαρίνο Σιζόπουλε,

Επιλέγω την επιστολή μου αυτή να την απευθύνω δημόσια για να εξαντλήσω τα περιθώρια να γίνει αποδεχτή και να ληφθεί υπόψιν. Και για ένα ακόμα λόγο. Είναι η δημόσια αντίδραση μου στην κατηγορία, που λανθασμένα εκφέρεται από απλό κόσμο, ότι στην ΕΔΕΚ απονευρωθήκαμε όλοι και δεν κάνουμε κάτι να ανακόψουμε την όδευση προς το τέρμα.

Η ΕΔΕΚ χρειάζεται επειγόντως οξυγόνο και αυτός που θα της το δώσει δεν είσαι εσύ! Αυτό είναι το ύψιστο καθήκον που έχεις ενώπιον σου και οφείλεις να το αποδεχτείς, χωρίς δικαιολογητικά για την απαξίωση μας από την πλειοψηφία του λαού. Ούτε φυσικά και η υπόλοιπη ηγεσία του Κόμματος. Τα πρόσφατα ποσοστά που πήρε το κόμμα, είναι η κατάληξη μιας καθοδικής πορείας η οποία ξεκίνησε πολύ πριν από εσένα και όποιος αποπειράται να σου τα φορτώσει όλα, απλά δεν θυμάται ή βολεύεται στο να το ξεχνά. Υπήρξαν σταθμοί που με διάφορα μαγικά, ανακόπταμε την κάθοδο και αναπτερώναμε την ψευδαίσθηση μας ότι το κόμμα θα ανακάμψει. Κάτι που δεν συνέβηκε φυσικά ποτέ και που ούτε προβλέπεται να συμβεί με την παρούσα ηγεσία στο κόμμα. Όποτε έχουμε εκλογές, αντί να μιλούμε για θρίαμβο, μιλούμε για ανάκαμψη από προηγούμενες ήττες και για αποφυγή συντριβής! Τα αδιέξοδα μας είναι και στα πρόσωπα και σε πολιτικές. Ιδιαίτερα στον τρόπο που εκφέρουμε τον πολιτικό μας λόγο. Ο τελευταίος ενθουσιάζει μόνο εμάς και προκαλεί οργή και μειδιάματα στους υπόλοιπους πολίτες. Ούτε το ένα βρίσκει ανταπόκριση, ούτε το άλλο. Και μην πιστεύεις αυτό με το οποίο ο αείμνηστος Βάσος Λυσσαρίδης μας έκλεινε τα μάτια κάθε φορά που βρισκόμασταν ενώπιον μιας ήττας ,ότι τάχα μου είμαστε το ξυπνητήρι των συνειδήσεων του λαού και το προζύμι για ένα νέο εθνικό ξεκίνημα για την απελευθέρωση της Κύπρου! Ούτε το ένα χρειάζεται ο λαός και ασφαλώς ούτε και το άλλο. Σε κάθε αποτυχία στοχοποιούσαμε τον λαό με διάφορα εύηχα λόγια και θυμούς, που μόνο εμείς πιστεύαμε! Το ίδιο έκανες και εσύ τώρα για να μην χαλάσεις την παράδοση! Το θέμα δεν είναι προσωπικό μεταξύ εσένα, εμένα ή και κάποιων άλλων στελεχών. Είναι η επιβίωση της ΕΔΕΚ ή το κλείσιμο της. Αν δεν το καταλάβεις αυτό τώρα, πότε θα το καταλάβεις;

Αναγνωρίζω ότι έκανες ότι μπορούσες, με τον τρόπο που πίστευες και τουλάχιστον έχεις περάσει το μήνυμα ότι νοικοκύρεψες οικονομικά το κόμμα. Δεν κατάφερες να γίνεις ο ηγέτης με μια μεγάλη αγκαλιά ανοιχτή, που με αγάπη και μεγαλοψυχία αγκαλιάζει με τον ίδιο τρόπο και τα καλά και τα κακά παιδιά του…Αυτή η αδυναμία σου αντικατοπτρίζεται στις έριδες και τις αντιπαραθέσεις που μας έπνιξαν και μοιραίως και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Μέσα από αυτές τις εκλογές αναδείχτηκαν κάποια άτομα και ξεχωριστά ένας. Ο Ανδρέας Αποστόλου. Οφείλεις να κάνεις την αποτυχία ευκαιρία για αναγέννηση και να ορίσεις συνέδριο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη για να εκλεγεί νέα ηγεσία, η οποία θα επαναδιατυπώσει το πολιτικό μας πρόγραμμα και τον πολιτικό μας λόγο με τρόπο που θα μας επανεντάξει στον Σοσιαλδημοκρατικό χώρο, κατά αντιληπτό και αποδεκτό από την κοινωνία τρόπο. Προτού η απαξίωση καταπιεί και τα νέα πρόσωπα που αναδείχτηκαν σε αυτές τις εκλογές. Σε ότι αφορά το κυπριακό, λόγια λίγα και πίστη στην κρίση του λαού που όταν έχει ενώπιον του πρόταση λύσης για να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει, θα πάρει την σωστή απόφαση. Καταλαβαίνει η μεγάλη πλειοψηφία ότι το κράτος μας δεν είναι

ούτε ελληνικό ούτε τουρκικό. Είναι ένα κράτος δικοινοτικό στο οποίο όλοι πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα όλων, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.

Για να χρησιμοποιήσω την ρητορική με την οποία εθιστήκαμε στην ΕΔΕΚ, σου υποβάλλω ότι για να σώσουμε την Κύπρο, όπως μας αρέσει να ισχυριζόμαστε, πρέπει πρώτα να σώσουμε την ΕΔΕΚ! Για να γίνει αυτό, πρέπει να παραιτηθείτε όλη η ηγεσία και να προκηρύξετε συνέδριο στο οποίο εσείς δεν θα ήσαστε υποψήφιοι. Και φυσικά, ούτε και εγώ, για να προλάβω τους κακεντρεχείς με τους οποίους γέμισε ο τόπος!

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Σάββας Ηλιοφώτου

Εδεκίτης,

πρώην Δήμαρχος Στροβόλου