Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου αλλά το πολιτικό σκηνικό ακόμα δεν έχει ηρεμήσει από τον σεισμό πολλών Ρίχτερ που προκάλεσε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Θα έπρεπε βέβαια, ανάλογη ανησυχία να είχε προκληθεί στα κόμματα και για τα αποτελέσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Βλέποντας τα αποτελέσματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, λίγο πολύ μπορείς να αναγνωρίσεις με μεγαλύτερη ευκολία το τι πήγε λάθος στα κόμματα και περισσότερο στον ΔΗΣΥ που ήταν ο μεγάλος χαμένος των εκλογών αυτών (κέρδισε μόνο δύο προέδρους ΕΟΑ και ένα δήμαρχο σε κύριο Δήμο).

Γενικότερα, οι επιλογές των κομμάτων σύγχισαν ακόμα και τους υποστηρικτές τους καθώς μπορεί στον ένα δήμο να είχαν ένα συνασπισμό με ένα κόμμα αλλά στον διπλανό να τίθενται αντιμέτωποι υποψήφιοι από τα δύο αυτά κόμματα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χρεώνεται δυστοκίες στις επιλογές υποψηφίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, έκανε δημοσκοπήσεις που τελικά δεν τις άκουσε ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν άκουσε τα «θέλω» των τοπικών κοινωνιών.

Υπενθυμίζουμε πως στον ΔΗΣΥ κάποιες διαδικασίες στις επιλογές υποψηφίων καθυστέρησαν αρκετά με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι υποψήφιοι να αποκτήσουν σημαντικό προβάδισμα καθώς δεν είχαν ανθυποψήφιο.

Ας καταγράψουμε πρώτα τα «εύκολα»: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συνεχίζουν να χάνουν υποστήριξη από την πλειοψηφία του κόσμου.

Δεν αποτελεί νίκη για τον ΔΗΣΥ η αύξηση των ψηφοφόρων από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές το 2019 λαμβάνοντας υπόψη πως αυξήθηκε η προσέλευση των ψηφοφόρων συνολικά κατά 90.000.

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ φαίνεται πως προσπάθησαν να κερδίσουν τις εκλογές ποντάροντας στην κάθοδο των Τουρκοκυπρίων στις κάλπες. Στοίχημα που απέτυχε καθώς ψήφισαν λιγότεροι Τουρκοκύπριοι από το 2019. Το ΑΚΕΛ δείχνει παρατεταμένη αδυναμία να «εκμεταλλευτεί» τα προβλήματα στον ΔΗΣΥ και να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση.

Τα τρία κόμματα του «κέντρου» και της συγκυβέρνησης όπου το καθένα έχει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα, ίσως να «πιστώθηκαν» και κάποιες αστοχίες και παραλήψεις της Κυβέρνησης στην οποία είναι μέλη, όπως και τα ίδια τους τα στελέχη δηλώνουν τις τελευταίες μέρες. Τα προβλήματα σε ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ είναι πάρα πολλά και ήδη ακούγονται ξανά οι «φωνές» για ενοποίηση του κεντρώου χώρου. Αν συνυπολογιστούν οι ψήφοι στις Ευρωβουλευτικές και για τα τρία κόμματα, αναρριχώνται μέχρι την τέταρτη θέση.

Το μόνο κερδισμένο κόμμα είναι το ΕΛΑΜ καθώς κατάφερε να αυξήσει ψηφοφόρους και ποσοστά από το 2019 κερδίζοντας και την πολυπόθητη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα κόμματα, είδαν με τον «χειρότερο» τρόπο για αυτά ή και για τους πολίτες, πως οι ψηφοφόροι αγανάκτησαν και κάνουν επιλογές πέραν από τις παραδοσιακές.

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα όμως που έχουν κόμματα και πολιτικοί είναι η ανειλικρίνεια που αντιμετωπίζουν εκλογικά αποτελέσματα ή γενικότερα γεγονότα. Δεν έγιναν παραδοχές για λάθη και παραλείψεις, ούτε για λάθος κινήσεις. Στο Βέλγιο παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, ο Μακρόν στη Γαλλία κήρυξε βουλευτικές εκλογές. Ακόμα και στην Ελλάδα ξεκίνησε έντονη αμφισβήτηση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Τα προβλήματα στην Κύπρο φαίνεται πως «προσπέρασαν με χίλια» τα κόμματα. Οι πολίτες βλέπουν τα καθημερινά τους καθημερινά τους ζητήματα να μη διορθώνονται και τη ζωή τους να μην αλλάζει προς το καλύτερο.

Σύγχρονα προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζονται σωστά ενώ προκλήσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός λείπουν από τη δημόσια συζήτηση.

Έργα εκατομμυρίων μένουν στη μέση, σκάνδαλα διαφθοράς που δεν παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και θα...

Όλα αυτά μαζί με την συμπεριφορά των πολιτικών που ενίοτε είναι αλαζονική και υπεροπτική ώθησαν τους πολίτες να κάνουν άλλες επιλογές πέραν τις παραδοσιακές σε αυτές τις Ευρωεκλογές.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε παρ’ όλα αυτά, ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Η ψήφος είναι εξαιρετικά σημαντική και βαριά, γι’ αυτό  και ο καθένας μας πρέπει να ενημερώνεται, να διαβάζει και να ακούει προτού ψηφίσει.

Όπως είπε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν «η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου».

Η ατάκα «είναι όλοι ίδιοι» ή «εβαρέθηκα τους» δεν είναι αποδεκτή. Σε κάθε κόμμα υπάρχουν αξιοπρόσεκτα πρόσωπα, με γνώσεις, ικανότητες, διάθεση για προσφορά και κυρίως, πολιτικό ήθος.

Οι όποιες εκλογές, είτε αφορούν την Βουλή, είτε την τοπική αυτοδιοίκηση, την Ευρωβουλή ή την εκτελεστική εξουσία, δεν χωρούν κανένα πείραμα.

Κάνοντας μια παρορμητική επιλογή σε εκλογές δεν τιμωρούμε κανέναν άλλο εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ευτυχώς, για τον τόπο, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί οι ίδιοι.

Είναι ευθύνη μας να μελετούμε πριν επιλέξουμε ποιον ή ποια θα ψηφίσουμε. Όπως είναι και ευθύνη των πολιτικών να πραγματοποιούν όσα υπόσχονται και να λύνουν τα προβλήματά μας.

Μάλλον ήρθε ο καιρός να συζητήσουμε σοβαρά την οριζόντια ψηφοφορία…