Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τοπικη αυτοδιοικηση

Αγώνας δρόμου στην Βουλή για να κλείσουν εκκρεμότητες πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την 1η Ιουλίου. Το πρωί συνήλθε  εκτάκτως η Επιτροπή Εσωτερικών για την εξέταση εφαρμοστικών νομοσχεδίων. Κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε αύξηση στα τέλη των σκυβάλων οι βουλευτές.

Μπορεί οι εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο αυτές δεν ήταν η μοναδική εκκρεμότητα για τη εφαρμογή της μεταρρύθμισης την 1η Ιουλίου.

Η επιτροπή εσωτερικών συνήλθε εκτάκτως το πρωί, κάτι που θα πράξει και αύριο, προκειμένου να εξετάσει τα τέσσερα συνολικά  νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της  και αφορούν, μεταξύ άλλων, στα θέματα των σκυβάλων, του ελέγχοντος λειτουργού στους δήμους,  των επικίνδυνων οικοδομών αλλά και την ευθύνη για την κατασκευή και συντήρηση οδικών έργων.

Άριστος Δαμιανού – Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών

«έχουμε για τρίτη φορά εκκρεμότητες και πρέπει για πολλοστή φορά να εκφράσω την απαρέσκειά μας για την κωλυσιεργία που υπήρξε, εν μέρη κατανοητή, στην κατάθεση εφαρμοστικών νομοσχεδίων».

Σήμερα εξετάστηκαν δύο από τα τέσσερα εφαρμοστικά νομοσχέδια: ο περί Δήμων Νόμος και ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος του 2024. Υπολείπονται  επίσης, ο περί Κοινοτήτων και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης νόμος,  οι οποίοι θα εξεταστούν στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών.

Άριστος Δαμιανού – Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών

«υπάρχει συναντίληψη ότι πρέπει να προωθηθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μια σειρά από θέματα που ήταν επίμαχα έχουν αφεθεί για να επανεξεταστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο […] «πρόθεση μας είναι στις 20 Ιουνίου και τα τέσσερα νομοσχέδια μαζί με κάποιες άλλες δικές μας εισηγήσεις να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής,»

Τα μέλη της Επιτροπής δήλωσαν κάθετα αντίθετα στο ενδεχόμενο αύξησης των φόρων των σκυβάλων έως και 14% όπως αναφέρθηκε από κυβερνητικής πλευράς.  Εάν χρειαστούν επιπρόσθετα κονδύλια, υπέδειξαν, αυτά θα  πρέπει να προέλθουν από το κεντρικό κράτος.