Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρτ

Σε Διάσκεψη για τη Γάζα, με τίτλο "Call for Action: Urgent Humanitarian Response for Gaza," που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στη Νεκρά Θάλασσα της Ιορδανίας θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, η Διάσκεψη διοργανώνεται από κοινού από τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλλα Β’, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και σε αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ηγέτες χωρών της περιοχής, ηγέτες χωρών δωρητών και επικεφαλής και εκπρόσωποι διεθνών, περιφερειακών και ανθρωπιστικών Οργανισμών.

«Στόχος της Διάσκεψης είναι να εντοπίσει τρόπους ενίσχυσης της ανταπόκρισης της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Γάζα, να σκιαγραφήσει αποτελεσματικά τυποποιημένα μέτρα και διαδικασίες για την παροχή όλης της απαραίτητης βοήθειας, να εντοπίσει τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές ανάγκες και να γίνει συζήτηση για τον απαιτούμενο συντονισμό αναφορικά με την ανάκαμψη της περιοχής της Γάζας».

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρει στην γραπτή του δήλωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσκληθεί στην Διάσκεψη τόσο ως χώρα της περιοχής και ως χώρα δωρητής, όσο και ως το κράτος που συνέταξε, ανέπτυξε και εφάρμοσε την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Της Διάσκεψης, προσθέτει, θα προηγηθούν συναντήσεις Ομάδων Εργασίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,  κατά τις οποίες θα εξετάσουν θέματα που αφορούν τις επιχειρησιακές επιπτώσεις και τους πόρους που απαιτούνται για τη διατήρηση των διόδων βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών που να ευνοούν την ασφαλή παράδοση βοήθειας και την προστασία των αμάχων.

Θα ακολουθήσει η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την εξέταση πολιτικών προσεγγίσεων για τη μελλοντική κατάσταση και θα ολοκληρωθεί με ανακοίνωση  που θα συνοψίζει τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρει ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, κατά την οποία θα συζητηθεί τόσο η υλοποίηση των επιδιώξεων της Συνόδου όσο και οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο το βράδυ και στην Ιορρδανία θα τον συνοδεύουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του, Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.