Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με την αποχή να ξεπερνά το 41% και το φαινόμενο Φειδίας Παναγιώτου, να αγγίζει το 20 % και να αναδεικνύεται τρίτη δύναμη, ένα νέος πολιτικός χάρτης αναδύθηκε από τις χθεσινές ευρωεκλογών.

Πέραν του Φειδία Παναγιώτου που είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής και το πρόσωπο της βραδιάς όχι μόνο στη Κύπρο, λόγο για να πανηγυρίζει  έχει και ο Δημοκρατικό Συναγερμός ο οποίος  όχι μόνο διατήρησε τα κεκτημένα του, την πρωτιά και τις δύο έδρες στην ευρωβουλή, αλλά επιπρόσθετα κατόρθωσε, σε μια δύσκολη περίοδο με έντονη εσωστρέφεια, να αυξήσει σε απόλυτους αριθμούς την δύναμη του κατά 10,000 ψήφους, και μάλιστα 

Στο στρατόπεδο των νικητών και το ΕΛΑΜ που αλλά και το ΕΛΑΜ που εξέλεξε για πρώτη φορά ευρωβουλευτή, αλλά το Volt που κατέγραψε ένα αξιοπρεπές ποσοστό στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση.

Μεγάλος χαμένος των εκλογών το ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς, όχι μόνο είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται σημαντικά, απώλεσε και την μία από τις δύο έδρες στην ευρωβουλή .

Στους χαμένους και η  ΕΔΕΚ που πλέον θα βλέπει από μακριά όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, αλλά και το ΔΗΚΟ που παρά το γεγονός ότι διατήρησε την έδρα του με μειωμένα έστω ποσοστά, είδε εκτός από τον Φειδία να τον προσπερνά και το ΕΛΑΜ.  Το  σαφώς αρνητικό  αποτέλεσμα για τα συγκυβερνόντα κόμματα, αντανακλάται μοιρία και στο προεδρικό.

Ανώμαλη προσγείωση και για Δημοκρατική Παράταξη και Κίνημα Οικολόγων που βλέπουν την πλάτη του νεοεισερχόμενου Βολτ. 

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα σε σχέση με τις τοπικές εκλογές, με το ΑΚΕΛ να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των μεγάλων δήμων. Υποψήφιοι του κόμματος της Αριστεράς, ή που στηρίχθηκαν από αυτό, επικράτησαν σε Λευκωσία, Στρόβολο, Λεμεσό, και Λάρνακα. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου έχουν να λένε και για την εκλογή τριών από τους πέντε  προέδρους Επαρχιακών Οργανισμών.  Σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, όπου ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης που προέρχεται από το ΔΗΚΟ επικράτησε στο μεταμεσονύχτιο θρίλερ του Κωστάκη Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ. 

Στο αντίποδα η Πινδάρου, που πληγώθηκε ξανά από αντάρτικα και προσωπικές έριδες, περιορίστηκε στην εκλογή των υπόλοιπων δύο περιφερειαρχών,  σε Λευκωσία και Αμμόχωστο, καθώς και τους Δημάρχους σε Πάφο, Παραλίμνι και  Αγία Νάπα. Ιδιαίτερα οδυνηρή για την Πινδάρου η απώλεια Του μητροπολιτικού δήμου της πρωτεύουσας, με την ηγεσία του κόμματος να αφήνει σαφή υπονοούμενα για εκ των έσω  υπόσκαψη του Νίκου Τορναρίτη, και όχι μόνον. Θέμα που όπως εκτιμάται θα έχει και συνέχεια, σίγουρα εντός αλλά και εκτός των συλλογικών οργάνων του κόμματος.