Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τα χαρτιά του άνοιξε για τις πολεμικές φιλοδοξίες του Πούτιν ο Αμερικανός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA και κορυφαίος στρατηγός στους πολέμους Ιράκ και Αφγανιστάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sun.

Ζητώντας από τη Δύση «να ξυπνήσει» και να είναι να εγρήγορση καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν δε θα διστάσει να κηρύξει τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Πετρέους δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήμουν διευθυντής της CIA και ξέρω. Ο Πούτιν θα πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ αν νικήσει την Ουκρανία και ξέρω τον πρώτο του στόχο».

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους διευκρίνισε επίσης ότι ο Πούτιν ήταν και είναι «πολύ σαφής» με τους στόχους του.

Ο Αμερικανός στρατηγός ισχυρίζεται ότι ξέρει πως, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έχει βάλει στο... μάτι και άλλες χώρες.

Για τον Πετρέους, «ο επόμενος στόχος του Ρώσου προέδρου θα είναι η Μολδαβία. «Στη συνέχεια θα προσπαθήσει να βάλει μπότα στη Λιθουανία», όπως αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να κάνουν περισσότερα για να την βοηθήσουν προκειμένου να νικήσει τον πόλεμο».

Η εφημερίδα Sun υπενθυμίζει ότι, αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε πως θα στείλει στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως αντίποινα σε περίπτωση που ενισχύσουν στρατιωτικά την εμπόλεμη χώρα.

Ο στρατηγός Πετρέους τόνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας ήταν «πολύ ξεκάθαρος» σχετικά με την έναρξη ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη.

«Ο κόσμος πρέπει να ακούσει» τον Πούτιν καθώς «μας λέει τι πιστεύει», προειδοποίησε το πρώην αφεντικό της CIA.

«Ο πόλεμος της Ουκρανίας θα μπορούσε να επεκταθεί στην περιοχή εάν ο Πούτιν νικήσει. Δεν θα ήταν ικανοποιημένος να σταματήσει εκεί. Η Μολδαβία σαφώς θα ήταν ο επόμενος στόχος του… Μετά από αυτήν μπορεί να είναι η Λιθουανία ή ένα από τα άλλα κράτη της Βαλτικής. Μας λέει αυτό που πιστεύει. Και, προκειμένου να νικήσει τον Πούτιν, η Δύση πρέπει να κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να βοηθήσει την Ουκρανία, υπογράμμισε ο πρώην διευθυντής της CIA.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πετρέους, το «κλειδί» για τη νίκη στον ρωσικό πόλεμο που μαίνεται τους τελευταίους 27 μήνες είναι η Ουκρανία να ενισχύσει ταχύτατα το ανθρώπινο δυναμικό και τη στρατιωτική της δύναμη, με τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων της.

«Η Ρωσία διαθέτει πολύ περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό, έχει πάνω από τον τριπλάσιο πληθυσμό της Ουκρανίας, η οικονομία της είναι δέκα φορές πιο ισχυρή κι έχει και κάποια άλλα πλεονεκτήματα....Η πραγματικότητα είναι δύσκολη, κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Πηγή: protothema.gr