Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν για πρώτη φορά ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-57 τελευταίας γενιάς σε αεροπορική βάση εντός της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Κυριακή η ουκρανική υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών GUR, δείχνοντας δορυφορικές φωτογραφίες που επιβεβαίωσαν την επίθεση.

Σε ανάρτηση στο Telegram, η GUR δεν διευκρίνισε πώς χτυπήθηκε το Su-57 ή από ποια μονάδα του ουκρανικού στρατού.

Ένας δημοφιλής Ρώσος στρατιωτικός blogger που αυτοαποκαλείται Fighter Bomber είπε ότι η αναφορά για το χτύπημα στο Su-57 ήταν σωστή και ότι είχε χτυπηθεί από drone.

Η GUR είπε ότι το αεροσκάφος ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του Αχτούμπινσκ, το οποίο, όπως είπε, απέχει 589 χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών δυνάμεων.

«Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι στις 7 Ιουνίου, το Su-57 στεκόταν άθικτο και στις (8 Ιουνίου), υπήρχαν κρατήρες από την έκρηξη και χαρακτηριστικά σημεία πυρκαγιάς που προκλήθηκαν από ζημιές από πυρκαγιά κοντά του», ανέφερε η GUR, δημοσιεύοντας τις εικόνες μαζί με το μήνυμά της.

Ο Ρώσος μπλόγκερ Fighter bomber είπε ότι το μαχητικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από θραύσματα και η ζημιά αυτή τη στιγμή αξιολογείται για να διαπιστωθεί εάν το αεροσκάφος θα μπορούσε να επισκευαστεί.

Είπε ότι, εάν το αεροπλάνο θεωρηθεί ότι δεν επισκευάζεται, θα είναι η πρώτη απώλεια ενός Su-57.

Ο στρατιωτικός ανταποκριτής του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, Αλεξάντερ Χαρτσένκο, δημοσίευσε ένα κρυπτικό μήνυμα με το οποίο δεν αναγνώρισε άμεσα το χτύπημα, αλλά κατήγγειλε την έλλειψη υποστέγων για την προστασία των στρατιωτικών αεροσκαφών.

Παρά το γεγονός ότι διαφημιζόταν ως ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς για να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο των ΗΠΑ, το Su-57 σημαδεύτηκε από καθυστερήσεις στην ανάπτυξή του και από μία συντριβή το 2019. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, η σειριακή παραγωγή του αεροσκάφους ξεκίνησε το 2022. Πρόκειται για ένα βαρύ μαχητικό αεροσκάφος ικανό να εκπληρώσει διάφορους ρόλους στο πεδίο της μάχης.