Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οκταυ Εηντε

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberler  γράφει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Φουάτ Οκτάι έθεσε το θέμα της «τδβκ» σε συναντήσεις που πραγματοποίησε στη Νορβηγία με τον ΥΠΕΞ Έσπεν Μπαθ Έιντε, πρώην ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για την Κύπρο. Οι αναφορές του Οκτάι κάνουν λόγο για θετικές βλέψεις της Νορβηγίας σχετικά με την άρση των εμπάργκο στην τδβκ.

Ο Οκτάι ανέφερε ότι πραγματοποίησε συναντήσει για θέματα όπως η απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, το θέμα της «τδβκ», ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Μιλώντας στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia στην επίσημη κατοικία της τουρκικής πρεσβείας στο Όσλο μετά τις διήμερες επαφές του στη Νορβηγία, ο Οκτάι ανέφερε τα εξής: 

«[…] Βρήκαμε ανταπόκριση στο κοινοβούλιο, αλλά βρήκαμε πολύ πιο θερμή ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εξωτερικών,Έσπεν Μπαθ Έηντε γνωρίζει από κοντά τη διαδικασία και το πρόβλημα, καθώς ήταν ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο. Τα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ειδικά όσον αφορά το εμπάργκο. Εμείς το έχουμε αναφέρει αυτό και έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να τελειώσει αυτό και το εκφράζουμε όπου πάμε. Εδώ, ήμασταν εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την απάντηση που λάβαμε από τον αξιότιμο υπουργό.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη διαδικασία στο Κραν Μοντάνα εκείνη την περίοδο, η Τουρκία και η "τδβκ" έκαναν τα πάντα για να βρεθεί μια λύση, αλλά παρ' όλα αυτά, η άλλη πλευρά ήταν αυτή που ήταν μακριά από τον συμβιβασμό. Σήμερα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία δεν υποστηρίζει πλέον μια ομοσπονδία, αλλά μια λύση βασισμένη σε δύο ανεξάρτητες κυρίαρχες κοινότητες, οπότε βλέπουμε ότι βλέπουν ζεστά την άρση των εμπάργκο. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα».