Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Θέμα ημερών θεωρείται η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της πλατφόρμας στη Λωρίδα της Γάζας, από το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια ώρα, φίλο-παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες μέρες πλοίο με βοήθεια θα αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη, για να μεταφέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ ενεργό ρόλο και στο διπλωματικό πεδίο επιζητεί η Τουρκία.

Μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ολοκλήρωση τους αρχές Μαΐου, βρίσκονται οι εργασίες που εκτελούν οι Αμερικανοί στην Ακτή της Γάζας για κατασκευή προσωρινών λιμενικών εγκαταστάσεων, προς υποβοήθηση της διά θαλάσσης μεταφοράς βοήθειας για τους Παλαιστίνιους.

Στην Κύπρο συνεχίζει να φθάνει ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διευθετήσεις για εξασφάλιση των πλοίων για μεταφορά των προμηθειών.

Στον αντίποδα, αναχώρηση τις επόμενες μέρες για τον Παλαιστινιακό Θύλακα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία, προανήγγειλαν φίλο-παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Έκαναν, μάλιστα, και σχετικές δηλώσεις από το πλοίο Akdeniz, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά της βοήθειας, χωρίς ωστόσο να δίνουν λεπτομέρειες για το πότε θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Ανν Ράιτ – Ακτιβίστρια

«Το ερώτημα είναι: "Η ημερομηνία αναχώρησης ανακοινώθηκε ως η 21η Απριλίου. Θα ισχύσει;" Αξιολογούμε όλες τις περιστάσεις που πρέπει να συμπεριλάβουμε, διασφαλίζοντας ότι όλες οι εγκαταστάσεις στο πλοίο τους είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, και αξιολογούμε την πολιτική κατάσταση εδώ. Σε αυτό το σημείο θα σας ενημερώσουμε πότε ακριβώς θα είναι. αλλά θα είναι πολύ σύντομα».

Χουαϊτα Αράφ – Ακτιβίστρια

«Καθώς η πολιορκία του Ισραήλ είναι παράνομη, οποιαδήποτε απόπειρα του Ισραήλ να επιτεθεί στον στολίσκο μας ή να αναχαιτίσει ή να σταματήσει με άλλο τρόπο τα πλοία μας θα είναι παράνομη. Οι κυβερνήσεις μας μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει τίποτα, αλλά τις καλούμε να ξεκινήσουν τώρα να τηρούν τις δικές τους υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να απαιτήσουν από το Ισραήλ να επιτρέψει στον στολίσκο ασφαλή διέλευση στη Γάζα».

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή πλευρά, προειδοποίησε σε αυστηρούς τόνους ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει είσοδο πλοίων στα χωρικά ύδατα της Γάζας, εκτός από σκάφη τα οποία εντάσσονται στην πρωτοβουλία Αμάλθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τουρκικές πρωτοβουλίες

Ρόλο συνηγόρου της Χαμάς έχει αναλάβει για τα καλά η Τουρκία.

Το πρωί στα γραφεία της τουρκικής προεδρίας στο Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε.

Προ διημέρου ο ηγέτης της Χαμάς συναντήθηκε στο Κατάρ με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είχε σήμερα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σαμέχ Σούκρι.

Χακάν Φιντάν – ΥΠΕΞ Τουρκίας

«Τονίσαμε ιδιαίτερα τη σοβαρότητα της κατάστασης σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει στη Γάζα και τι πρέπει να γίνει. Συζητήσαμε λεπτομερώς ποια διπλωματικά βήματα μπορούν να γίνουν, τι μπορεί να γίνει για την ανθρωπιστική βοήθεια, ποιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια λύση δύο κρατών μακροπρόθεσμα».

Σαμέχ Σουκρί – ΥΠΕΞ Αιγύπτου

«Περαιτέρω στρατιωτική σύγκρουση απειλεί χώρες σε όλο τον κόσμο. Απειλεί την Αίγυπτο, απειλεί την Τουρκία και οι συνομιλίες μας με τον υπουργό περιστράφηκαν κυρίως γύρω από αυτές τις εξελίξεις και την σημασία των κοινών προσπαθειών για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων».

Στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη θα βρεθεί, εξάλλου, τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.