Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βασίλης Μαύρου


*  Του Δρα Βασίλη Μαύρου

Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, έχει εξελιχθεί, στην πορεία των σχεδόν πέντε δεκαετιών που μεσολαβούν από την βάρβαρη Τουρκική Εισβολή μέχρι σήμερα, από στόχος, σε απλό σύνθημα, με το οποίο πολιτικοί ή/και πολιτικάντηδες επιχειρούν να χαϊδέψουν τα αυτιά των Αμμοχωστιανών. Και αυτό προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην προεκλογική περίοδο την οποία διανύουμε.

Δυστυχώς, είναι πλέον μετρημένοι όσοι επιμένουν να θέτουν την απελευθέρωση και την επιστροφή στην Αμμόχωστο ως στόχο για τον οποίο χαράσσουν και ακολουθούν διεκδικητική πολιτική. Αλλά θα πρέπει να έχουν κατά νουν, ότι κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει με συνθήματα τους Αμμοχωστιανούς, οι οποίοι δεν ξεγράφουν την Πόλη του Ευαγόρα. Γιατί όσοι από εμάς γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζήσαμε στα σοκάκια και τις λεωφόρους αυτής της πόλης, δεν ξεχνούμε πώς κόπηκαν με τη βία των όπλων η χαρά και τα όνειρά μας για προκοπή και ευημερία στη γη των προγόνων μας.

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας έχει αποδείξει στην πράξη πως δεν συμβιβάζεται με συνθήματα. Και τελευταία απόδειξη της διεκδικητικής πολιτικής που εφαρμόζει, με στόχο την επιστροφή στην πόλη μας, αποτελεί η σημαντική εξέλιξη στην προώθηση του ψηφίσματος για την Αμμόχωστο, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συζήτηση του ψηφίσματος, στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ, και η απόφαση για νέα αποστολή στην Κύπρο (6-8 Ιουνίου 2024) του εισηγητή, Ιταλού βουλευτή Piero Fassino, ενόψει της προώθησης του ψηφίσματος στην Ολομέλεια της Συνέλευσης για ψήφιση, είναι αποτέλεσμα των επίπονων και επίμονων προσπαθειών του Συνδέσμου, που άρχισαν πριν από τρία και πλέον χρόνια.

Το ψήφισμα «Επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της», γεννήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος πέτυχε την υιοθέτησή του από την αντιπροσωπεία της Μεγάλης Βρετανίας στην ΚΣΣΕ και την κατάθεσή του στη Συνέλευση από τον Βρετανό βουλευτή Geraint Davies. Για την κατάθεση του ψηφίσματος, ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε προσωπικά σε δεκάδες βουλευτές μέλη τη ΚΣΣΕ στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και πέτυχε να τους πείσει για τη σημασία του ψηφίσματος, ώστε να υπογράψουν υπέρ της κατάθεσής του.

Το ψήφισμα καλεί την ΚΣΣΕ να καταδικάσει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, και να την προειδοποιήσει πως το μερικό «άνοιγμα» της πόλης, (σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ),  αποδυναμώνει τις προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Παράλληλα, το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει τα περί Αμμοχώστου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προνοούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Τέλος, καλεί τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να παρέμβουν προς την Τουρκία και να ασκήσουν πιέσεις ώστε να συνεργαστεί αποφεύγοντας περαιτέρω δράσεις που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Κάθε ένα καινούργιο ψήφισμα που προστίθεται στη φαρέτρα των Αμμοχωστιανών, αλλά και της Κύπρου, δεν είναι χωρίς αντίκρισμα. Αποτελεί ενίσχυση της φωνής που υψώνουμε ως Βαρωσιώτες για την πόλη μας, και ενισχύει τον αγώνα μας υπέρ των δικαίων του λαού μας. Και η πολιτική ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία στήριξης κάθε παρόμοιας πρωτοβουλίας, όσο και αν μέχρι σήμερα απέτυχαν να το πράξουν.

Η προώθηση παρόμοιων ψηφισμάτων, σε όλα τα διεθνή βήματα και τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος είκοσι σημείων, που έχω θέσει ενώπιον των Δημοτών Αμμοχώστου, διεκδικώντας την ψήφο τους για τη θέση του Δημάρχου, στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Παράλληλα με πιο συστηματικές και δυναμικές εκδηλώσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με στόχο τη συνένωση όλων των Αμμοχωστιανών και με ένα κοινό στόχο: να διεκδικήσουμε όσο δυναμικότερα μπορούμε την επιστροφή στην Αμμόχωστο.

* Ο Δρας Βασίλης Μαύρου είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αμμοχώστου.