Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σεργκέι Λαβρόφ

Την αποκάλυψη ότι η Μόσχα λειτούργησε ως μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, μεταφέροντας την επιθυμία του τελευταίου να μην υπάρξει κλιμάκωση, έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε το χτύπημα στις εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν του Ιράν ως «τέτοιου είδους», δηλαδή χωρίς να στοχεύει σε κλιμάκωση.

«Μετά την απάντηση του Ιράν στο απαράδεκτο χτύπημα στο ιρανικό προξενικό ίδρυμα στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν άνθρωποι, υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ της ηγεσίας της Ρωσίας και του Ιράν, εκπροσώπων μας και Ισραηλινών», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά κατέγραψε με σαφήνεια σε αυτές τις συνομιλίες και «μεταφέραμε στους Ισραηλινούς ότι το Ιράν δεν επιθυμεί κλιμάκωση». «Δεν μπορεί να μην αντιδράσει στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του καθεστώτος της διπλωματικής αντιπροσωπείας, αλλά δεν θέλει κλιμάκωση», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε διευθυντικά στελέχη ρωσικών ΜΜΕ, εκτιμώντας ότι «σχεδόν όλοι οι εμπειρογνώμονες εκτίμησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο την πραγματική απάντηση του Ιράν».

«Προφανώς αυτού του είδους ήταν (ελπίζω να μην κάνω λάθος) και άλλη μια απάντηση στην απάντηση, που υλοποίησε το Ισραήλ εναντίον εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ενώ το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να προχωρήσει σε σχολιασμό εκτιμώντας ότι δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες, ούτε υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις από την πλευρά του Ισραήλ.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εικασίες», που «διαδίδονται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και στη Δύση» τα περί σχεδίων του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, συμπληρώνοντας ότι στόχος των εικασιών αυτών είναι «να μετακινήσουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας από τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχει ανθρωπιστική καταστροφή (οι ειδικοί εισηγητές του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μιλούν ήδη για γενοκτονία), στο Ιράν ως απειλή».

«Θέλουν να αποδώσουν στο Ιράν, μεταξύ άλλων, μια επίθεση με χρήση πυρηνικού όπλου, το οποίο δεν διαθέτει», είπε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η μη ύπαρξη τέτοιων όπλων στην Τεχεράνη επιβεβαιώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, καθώς «το Ιράν είναι η πλέον ελεγχόμενη χώρα μεταξύ των μετεχόντων στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων». «Στο Ιράν υπάρχει νόμος και μάλιστα φετφά (πρόκειται για διαταγή, κρίση, απόφαση, υποχρεωτική προς εφαρμογή, αξίωμα του ανώτατου ηγέτη) ότι αυτό απαγορεύεται. Το Ιράν δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη να ασχολείται τώρα με αυτό», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική εκτίμηση ότι «σχεδόν όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής όσον αφορά τον ανεξέλεγκτο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία "τροφοδοτούνται" πρωτίστως από το άλυτο παλαιστινιακό πρόβλημα κατά τη διάρκεια 75 ετών».

«Το 1948 αποφάσισαν να δημιουργήσουν δύο κράτη. Το ένα κράτος δημιουργήθηκε, αλλά το δεύτερο έως και σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί», παρατήρησε ο Σ. Λαβρόφ, τονίζοντας ότι «το παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι ενωμένο, μεταξύ άλλων γεωγραφικά και υλικοτεχνικά», ενώ αν δεν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος «τίποτε καλό δεν θα προκύψει».