Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Η Λευκωσία έκανε το πρώτο βήμα καλής θέλησης προς την Άγκυρα, ανάβοντας πράσινο φως για να ξαναμπούν στις ράγες οι ευρωτουρκικές σχέσεις, με αστερίσκους που παραπέμπουν και στην στάση της Τουρκίας στο κυπριακό και τώρα αναμένει να δει εάν η κυβέρνηση Ερντογάν θα ανταποκριθεί, επιτρέποντας βήματα προς τα εμπρός στην ασθμαίνουσα διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Αυτό το οποίο εμείς θα επαναλάβουμε είναι την αταλάντευτη προσήλωσή μας στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει, την προσήλωσή μας στα ψηφίσματα του Συμβούλιο Ασφαλείας και στο συμφωνημένο πλαίσιο»

Κυβερνητικοί κύκλοι υποδείκνυαν την ίδια ώρα στον ΑΝΤ1, ότι τα συμπεράσματα του ΕΣ μπορούν να δώσουν περιθώριο αξιοποίησής τους και από την απεσταλμένη του Γ.Γ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία θα επιστρέψει στην Κύπρο εντός πρώτου δεκαπενθημέρου Μαίου, αφού προηγηθούν επαφές της σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες.

Τις αναφορές των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο κυπριακό, χαιρέτισε και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Γιώργος Γεραπετρίτης – ΥΠΕΞ Ελλάδος

«Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το ευρωπαικό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει πλήρως και τη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό ότι περιλήφθηκαν δύο παράγραφοι που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών θα πρέπει να σημαίνει πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και τα δικαιώματα του κράτους μέλους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Στην γραμμή της ανακοίνωσης του τουρκικού υπεξ, κινείται η ανακοίνωση που εξέδωσε και το λεγόμενο υπεξ, το οποίο εκφράζει δυσαρέσκεια για τις αναφορές στα του κυπριακού και των ευρωτουρκικών στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αγνοεί τις πραγματικότητες στο νησί, τονίζει και επιμένει ότι η μόνη βιώσιμη λύση του κυπριακού είναι αυτή των δύο κρατών.