Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Για στόχο ο οποίος επιτεύχθηκε κάνει λόγο η Λευκωσία, για τις αναφορές στο Κυπριακό σε συνάρτηση με τον ευρωτουρκικό διάλογο, που συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε για ουσιαστική διασύνδεση του διαλόγου Βρυξελών – Αγκυρας με το Κυπριακό.

«Συνειδητά εστάλη ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό. Είναι πολύ σημαντική συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε την στάση που τήρησαν ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Που αναγνώρισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Λευκωσίας και την ανάγκη αυτή τη στιγμή η Τουρκία, εάν επιθυμεί αυτό το θετικό μήνυμα, επαναλαμβάνω να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες θετικές ενέργειες, να προχωρήσει εκείνα τα βήματα που χρειάζονται στο Κυπριακό», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Οργή Άγκυρας

Η διασύνδεση στα συμπεράσματα των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Άγκυρας.   

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, γίνεται λόγος για αντιφατικές αποφάσεις και σημειώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό.

«Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», σημείωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Τουρκία για συνέχιση του ενταξιακού διαλόγου, ωστόσο διατυπώνονται προειδοποιήσεις ότι την επόμενη περίοδο θα ανασκοπηθεί η πορεία του διαλόγου.

Σχολιάζοντας την τουρκική αντίδραση ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, επεσήμανε ότι πλέον είναι στην πλευρά της Άγκυρας η ανταπόκριση για το επόμενο βήμα.

«Η ΚΔ έχει ανταποκριθεί με τρόπο ώστε να δώσει αναζωογόνηση στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, πλέον η άλλη πλευρά έχει την επιλογή αν θέλει αυτό το πράγμα να προχωρήσει και κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία των ευρωτουρκικών όπως αυτή έχει ξεκινήσει από χθες», ανέφερε.

Ικανοποίηση για μεταναστευτικό

Ικανοποίηση για την ανταπόκριση που έτυχαν από τους Ευρωπαίους εταίρους οι θέσεις της και στο φλέγον ζήτημα του Μεταναστευτικού, εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η θέση της Λευκωσίας για επανεξέταση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας, έλαβε στήριξης από σειρά κρατών.

Ενώ προανήγγειλε και την ευρωπαϊκή οικονομική συνδρομή του Λιβάνου για αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.

«Μετά από πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ανακοινωθεί ένα συγκεκριμένο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της χώρας και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για την ίδια τη χώρα που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, που θεωρώ θα είναι ακόμα ένα βήμα σε αυτή την ολιστική μας προσέγγιση», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 2 Μαΐου αναμένεται να βρεθούν για τον σκοπό αυτό στη Βηρυτό.

Θα προηγηθεί η επίσκεψη στο Λίβανο του Ευρωπαίου επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχελί.