Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ινδια εκλογες 3

Σήμερα είναι η πρώτη από τις επτά συνολικά ημέρες ψηφοφορίας, διαδικασία που ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ευελπιστεί σε μια τρίτη συνεχόμενη θητεία ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου, έχουν σχηματίσει συμμαχία σε πολλές πολιτείες για να αντιμετωπίσουν το κόμμα του. 

Τα μεγάλα ζητήματα που καλείται η νέα κυβέρνηση να λύσει είναι η ανεργία και οι αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα.

Οι Ινδοί ψηφίζουν σήμερα στην πρώτη από τις γενικές εκλογές επτά φάσεων.

Η ψηφοφορία της Παρασκευής θα στείλει 102 βουλευτές στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Περίπου 167 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε 187.000 εκλογικά τμήματα.

Από αυτούς τους ψηφοφόρους, 84 εκατομμύρια είναι άνδρες, 82 εκατομμύρια γυναίκες και 11.371 ταξινομούνται ως εκλογείς τρίτου φύλου.

Σήμερα θα κριθούν οι τύχες 1.625 υποψηφίων. Οι γυναίκες υποψήφιες αποτελούν μόνο ένα κλάσμα αυτού του αριθμού στις 134.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια εκλογικοί υπάλληλοι θα επιβλέπουν τη διαδικασία ψηφοφορίας. Αλλά η μεταφορά τόσο μεγάλου αριθμού προσωπικού είναι μια ηράκλεια αποστολή, που απαιτεί την εξυπηρέτηση 41 ελικοπτέρων, 84 ειδικών τρένων και σχεδόν 100.000 οχημάτων.

Γιατί δεν ψηφίζουν όλοι;

Στις γενικές εκλογές του 2019, σχεδόν 615 εκατομμύρια άνθρωποι - το 67% των άνω των 945 εκατομμυρίων ψηφοφόρων - ψήφισαν, σημειώνοντας ρεκόρ για τη μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων.

Αυτές οι εκλογές είδαν επίσης την εξαφάνιση της μακροχρόνιας ανισότητας μεταξύ των φύλων στη συμμετοχή. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο απείχε από την ψηφοφορία – οι εκτροφείς της πόλης, οι νέοι και οι μετανάστες αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των 300 εκατομμυρίων απόντες ψηφοφόρων.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων της Ινδίας είναι καλύτερη σε σύγκριση με πολλές προηγμένες δημοκρατίες. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων συχνά σημαίνει πίστη στο πολιτικό σύστημα και επιθυμία για κυβερνητική αλλαγή - μελέτες τόσο στην Ινδία όσο και στις ΗΠΑ έχουν επίσης αποκαλύψει μια σύνδεση μεταξύ της υψηλής προσέλευσης και των αισθήσεων κατά της εξουσίας.

ινδια εκλογες

Πήγη: skai.gr