Τηλεόραση Ραδιόφωνο
5υ

Τα συμπεράσματα για την Τουρκία του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου 2024 είναι ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την Τουρκία και τις παγκόσμιες εξελίξεις, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην πρώτη αντίδραση μετά την υιοθέτηση των συμπερασμάτων για την σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης πως, είναι αντιφατικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell και την Επιτροπή, αν και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζουν ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.

Πνέοντας μένεα η ανακοίνωση τονίζει πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ προσέγγιση που να συνδέει τα ευρωτουρκικά με το Κυπριακό. Καλεί την ΕΕ να εγκαταλείψει τη συνεννόηση που ανάγουν αυτές τις πολύπλευρες σχέσεις στο Κυπριακό. Μια τέτοια νοοτροπία, τονίζει η ανακοίνωση, δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα.

Τέλος, μέσω της ανακοίνωσης τονίζεται η προσήλωση της Τουρκίας στην ένταξή της στην ΕΕ.

«Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς. Την επόμενη περίοδο, θα αναθεωρήσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».