Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φε

Μέτωπο με σοβαρές παρενέργειες στο Κυπριακό, ανοίγει η εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης προς το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών για πλήρη ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που δεν είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Οι εκπρόσωποι του Κοσσόβου, όπως και οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν καθεστώς παρατηρητών στην Συνέλευση και η χθεσινή εξέλιξη ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς Κύπρου και Σερβίας.

Η σχετική εισήγηση που κατέθεσε η Ελληνίδα βουλεύτρια Ντόρα Μπακογιάννη, συνάντησε την σθεναρή αντίθεση των δυο εκπροσώπων της Κύπρου, βουλευτών Γιώργου Λουκαΐδη και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, οι οποίοι και καταψήφισαν την πρόταση.

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: υπό τις παρούσες συνθήκες, εάν το Κοσσυφοπέδιο καταστεί κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα εξυπηρετήσει τον σκοπό της ειρήνης,  της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο; Η Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα ενισχυθεί ή θα αποδυναμωθεί από μια τέτοια εξέλιξη; Δεν θα έχει ήδη αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή;», τόνισε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης. 

« Εάν η τελική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών είναι θετική τότε βεβαίως και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να αναχαιτίσουμε τις όποιες προσπάθειες εξομοίωσης θεμάτων που άπτονται του Κυπριακού με θέματα του Κοσσόβου. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε όλα αυτά που μας διαφοροποιούν από το Κόσσοβο και δεν πρέπει να αφήσουμε να αυτή την αρνητική εξέλιξη να διαφοροποιήσει οπουδήποτε στάτους υπάρχει εδώ στο ΣΕ», επισήμανε η κ. Ερωτοκρίτου.

H πρόταση πέρασε με 131 ψήφους υπέρ, μεταξύ των οποίων και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Κατά ψήφισαν 29 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι δυο κύπριοι βουλευτές και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ενώ στις 11 αποχές καταγράφηκαν και οι ψήφοι των δυο πρώην πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου.