Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερσίν Τατάρ

Για ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ που έχουν μείνει στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας χθες σε τελετή για την 453η επέτειο από την ίδρυση του ΕΒΚΑΦ και την 68η επέτειο από τη μεταβίβαση της διοίκησης του ΕΒΚΑΦ από την αγγλική αποικιοκρατική διοίκηση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε πως οι περιουσίες στα κατεχόμενα πρέπει να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν με την ίδια αντίληψη σε αντάλλαγμα με τις περιουσίες που έμειναν στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.  

Επανέλαβε τον θέση του ότι στην Κύπρο υπάρχουν "δύο χωριστοί λαοί" και "δύο χωριστά κράτη", προσθέτοντας πως αν θα υπάρξει συμφωνία αυτή θα είναι "στη βάση της κυριαρχίας" και πως σύμφωνα με αυτήν θα διευθετηθεί και το περιουσιακό.

Είπε ότι η πρώτη πράξη του Σουλτάνου Σελίμ Β’ μετά την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Κύπρου την 1η Αυγούστου 1571 ήταν η σύσταση της διοίκησης των ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) λέγοντας ότι «τοποθετήθηκε η σφραγίδα του Σουλτάνου Σελίμ Χαν για να ριζώσουμε και να υπάρχουμε σε αυτά τα χώματα».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και πίσω από τη διοίκηση του ΕΒΚΑΦ υπάρχει «το κράτος της τδβκ».