Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Μια ετερόκλητη συμμαχία κρατών βρήκε απέναντί του το Ιράν το βράδυ της 13ης Απριλίου, οπότε ξεδίπλωσε την πρωτοφανή επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ. Μια συμμαχία η οποία, όπως εκτιμούν διεθνή μέσα, συστάθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και πέτυχε την απόκρουση της επίθεσης της Τεχεράνης με έως και τετρακόσια drones και πυραύλους, στέλνοντας παράλληλα πολιτικά και διπλωματικά μηνύματα για τον συσχετισμό των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Το πιο τρανό παράδειγμα η Ιορδανία, η οποία κατά το επίμαχο βράδυ κατέρριψε δεκάδες ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, ενώ αυτά κατευθύνονταν από το Ιράν προς το Ισραήλ μέσω του δικού της εναέριου χώρου. Η στάση του Αμμάν προκάλεσε την οργή του καθεστώτος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενέϊ, το οποίο προειδοποίησε με συνέπειες. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κάλεσε, εξάλλου, για διαμαρτυρία τον πρεσβευτή του Ιράν, υποδεικνύοντας ότι δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση της θέσης και των πολιτικών της χώρας.

«Έχουμε μια σταθερή πολιτική. Αντιμετωπίζουμε κάθε τι το οποίο συνιστά κίνδυνο για την Ιορδανία. Η προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιορδανία.», επισήμανε ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αyman Αl-Safadi/

Το Ιράν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για το σχέδιο επίθεσης όλα τα κράτη της περιοχής και όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έσπευσαν άμεσα να μοιραστούν τις πληροφορίες με την Ουάσινγκτον, δίνοντας στο στρατόπεδο του Ισραήλ σημαντικό χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστεί για αναχαίτιση της επίθεσης.

«Επιπρόσθετα αραβικά κράτη άνοιξαν τους εναέριους χώρους τους σε μαχητικά αεροσκάφη, μοιράστηκαν πληροφορίες που κατέγραφαν τα ραντάρ τους και σε κάποιες περιπτώσεις, βοήθησαν και με δικές τους δυνάμεις.

Στις ραγδαίες εξελίξεις που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή, ξενίζει η στάση της Τουρκίας, η οποία αρκέστηκε, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, σε εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο κατά τα άλλα λαλίστατος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από την κρίση, παρότι στο εσωτερικό της χώρας, δέχεται τεράστιες πιέσεις να συνταχθεί με την Τεχεράνη. Τον ρόλο του αγγελιοφόρου μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, έπαιξε στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν τα κρίσιμα 24ωρα πριν από την εκδήλωση της επίθεσης.

Σε σχέση με την Ρωσία, τέλος, οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών συνηγορούν στο ότι μια νέα εστία έντασης στη Μέση Ανατολή, είναι προς το συμφέρον της Μόσχας

Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της γερμανικής Bild, με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο του Πούτιν για το Ιράν».

«Η σύγκρουση αυτή στη Μέση Ανατολή συνδέεται με τις αμερικανικές δυνάμεις και ροκανίζει αμερικανικά δολάρια, τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να στηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας.»

Η Μόσχα είχε ενημέρωση εκ των προτέρων για το χτύπημα κι ενώ θα μπορούσε να επηρεάσει το Ιράν προς ματαίωσή του, δεν το έπραξε, προσθέτει το δημοσίευμα.