Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων επιβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ την Παρασκευή 5 Απριλίου στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση γίνεται σε συνέχεια των επαφών που είχε στην Κύπρο με τους ηγέτες και εκπροσώπους των δύο πλευρών η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, αλλά και της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αντόνιο Γκουτέρες που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συγκάλεσε χθες (02/04) σύσκεψη με τα τουρκοκυπριακά κόμματα ενόψει της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε εικασίες ότι θα εξαναγκαστεί να αποδεχθεί συγκεκριμένες προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για επιστροφή στις συνομιλίες.  

Ενώ με γραπτή δήλωση ο κατοχικός ηγέτης επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή τις αναφορές της Δευτέρας για τους εορτασμούς της επέτειου της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η Λευκωσία δεν αναμένει απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Παρασκευής, όμως θεωρεί σημαντική την ενημέρωση της Άγκυρας επί των ιδεών αυτών, με την πρώτη ευκαιρία μετά την ολοκλήρωσητων εκλογών στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή. Σε συνάρτηση δε με την προσπάθεια διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό που διεξάγει η Κυβέρνηση, καθώς και η εξομάλυνση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, δύνανται, όπως μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές, να διαφοροποιήσουν το σκηνικό.

Εντός Απριλίου επιστρέφει, εξάλλου, στην Κύπρο η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές της σε Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.