Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλιδης Μετσολα

Τη θλίψη τους για το κτύπημα κατά εργαζομένων του World Central Kitchen εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα, καλώντας για την περαιτέρω και σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού.

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στις εγκαταστάσεις του οποίου νωρίτερα ξεναγήθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το World Central Kitchen αποτελεί ένα από τους βασικούς εταίρους της Κύπρου στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στον οργανισμό αλλά και στους οικείους των θυμάτων, καλώντας παράλληλα για την εις βάθος διερεύνηση του περιστατικού.

Πρόσθεσε ότι το τραγικό συμβάν δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει αλλά θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για παροχή περισσότερης βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Επεσήμανε ακόμη ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να είναι απλώς παρατηρητής στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά έχουμε ευθύνη να δράσουμε και να έχουμε πρωτοβουλίες μαζί με τους εταίρους μας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος και να αρχίσει η πολιτική διαδικασία για μια διαρκή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβούλιου Ασφαλείας των ΗΕ».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει περισσότερο με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και έχει εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονες στοχεύει να ανταποκριθεί στην ηθική της υποχρέωση για άμβλυνση των δεινών των άμαχων στη Γάζα και προς το σκοπό αυτό εργαζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας τα ΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και άλλους, επισημαίνοντας ότι η ασφαλής διανομή της βοήθειας είναι επιβεβλημένη και πρέπει να διασφαλιστεί.  

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η πρωτοβουλία Αμάλθεια δεν αποτελεί υποκατάστατο άλλων οδών μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά συμπληρωματική σε αυτές.

 «Έχουμε ήδη αποστείλει τα πρώτα δύο φορτία με εκατοντάδες τόνους βοήθειας απευθείας στη Γάζα, μέσω της στενής μας συνεργασίας και με τα ΗΑΕ. Επιπλέον, σε συνεργασία με εταίρους και ενδιαφερόμενους εργαζόμαστε ώστε η βοήθεια προς τη Γάζα να καταστεί πιο σταθερή και προβλέψιμη». Πρόσθεσε ότι ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Αμάλθεια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης για δημιουργία προσωρινής αποβάθρας που θα επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή του συνάντηση με την κα Μέτσολα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας ότι την ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και για την πρόσφατη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε σε δύο βδομάδες άλλο ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για πρόοδο σε αυτό το θέμα με μια βήμα με βήμα προσέγγιση, νοουμένου ότι η Τουρκία εμπλακεί εποικοδομητικά σε όλες τις πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ που αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό για τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας».

Είπε ακόμη ότι με την κα Μέτσολα αντάλλαξαν απόψεις για το Μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές Σύριων από τον Λίβανο, κάτι που χαρακτήρισε βαθιά ανησυχητικό.

«Καταλαβαίνω πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, αλλά το να εξάγει μετανάστες  στην Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η απάντηση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταθεί δίπλα στην Κύπρο κατά απτό τρόπο σε σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων από το Μεταναστευτικό.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το γεγονός ότι η κα Μέτσολα επισκέπτεται κράτη μέλη κυρίως με στόχο την προσέλευση νέων στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι και ίδιος προβαίνει σε προσπάθειες προς αυτό τον σκοπό και εξήρε το πετυχημένο έργο και τη συμβολή της κας Μέτσολα στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, όπως είπε, στηρίζει τον αγώνα της Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στο Κυπριακό

Από την πλευρά της η κα Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί την πρώτη πύλη της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, σημειώνοντας ότι αυτό που βλέπουμε εδώ με την πρωτοβουλία Αμάλθεια «είναι ακριβώς η μετάφραση των ευρωπαϊκών αξιών, αλληλεγγύη, ειρήνη, ενωμένοι στoν κοινό μας ανθρωπισμό».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να προστατεύονται.

Η κα Μέτσολα χαιρέτισε την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», σημειώνοντας απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «εκτιμούμε τα μέγιστα την ηγετική σας στάση και την προσωπική σας δέσμευση να μετατρέψετε αυτή την πρωτοβουλία σε επιτυχία, σε πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι αυτή η ηγετική στάση αποτελεί παράδειγμα για την Ευρώπη αλλά και διεθνώς και αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες ηγεσίες και ότι οι ιδέες δεν βασίζονται στη γεωγραφία. Αυτό, είπε, είναι κάτι που η Κύπρος αποδεικνύει καθημερινώς.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κα Μέτσολα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για επίτευξη πρόοδο υπό την αιγίδα των ΗΕ, σημειώνοντας πως η προσωπική προσήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς αυτή την κατεύθυνση τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, η κα Μέτσολα είπε ότι σύντομα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί του σχετικού άνευ προηγουμένου νομοθετικού πακέτου, κάτι που αποτελεί αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών, περιλαμβανομένων των Κυπρίων από το 2019.

Τέλος, επεσήμανε τη μεγάλη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που έχει «την Ευρώπη στην καρδιά του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 Τέλος, ερωτηθείς αν το τραγικό κτύπημα κατά των εργαζομένων της WCK θα επηρεάσει τον θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί για όσο υπάρχουν οι ανάγκες των αμάχων.