Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θηυ

Πιέσεις για κατάργηση του δικαιώματος βέτο και για παράλληλη μείωση του αριθμού των επιτρόπων της Κομισιόν, ασκούν η Γερμανία και η Γαλλία, με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και με πρόσχημα την επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το 2030.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, Γερμανία και Γαλλία επιστρατεύουν αμφιλεγόμενες προτάσεις, προκειμένου να πείσουν τα μικρά και μεσαία κράτη, να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στο ζήτημα κατάργησης του βέτο, η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι για θέματα που εμπίπτουν σε ζωτικά συμφέροντα κρατών-μελών, θα παρέχεται ένα δίχτυ ασφαλείας.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο τα παρουσιάζουν οι Γαλλογερμανοί, καθώς για να ενεργοποιηθεί το δίχτυ ασφαλείας θα απαιτεί και πάλι τη σύμφωνο γνώμη των ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο απόφασης ειδικής πλειοψηφίας και άρα δεν θα αρκεί η επίκληση του θιγόμενου κράτους-μέλους, το οποίο θα καταστεί έρμαιο των μεγάλων κρατών, αφού δεν θα έχει πλέον ούτε δικαίωμα άσκησης βέτο, σε όποιαν απόφαση δρομολογηθεί.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο και το Παρίσι, ζητούν είτε τη μείωση των Επιτρόπων ώστε να αριθμούν τα δύο τρίτα των κρατών-μελών. Είτε τη δημιουργία ενός Κολεγίου Επιτρόπων δύο ταχυτήτων, με ανώτερους Επιτρόπους που θα έχουν δικαίωμα ψήφου και διακοσμητικούς Επιτρόπους που απλώς θα παρίστανται, εκ περιτροπής για όλα τα κράτη-μέλη.

Οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν, μάλιστα, ότι η κοινή γερμανογαλλική ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για την προώθηση των ιδεών του Βερολίνου και του Παρισιού, επιδίδεται σε εκστρατεία ενημέρωσης σε αρκετά κράτη-μέλη. Ήδη, έχει σχηματισθεί μια μεγάλη ομάδα στήριξης των γαλλογερμανικών ιδεών, ενώ υπάρχει και μια δεύτερη ανάλογη ομάδα, που αντιτίθεται έντονα, και στην οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος.